Б като Боряна Димитрова: Да си юрист, да разбираш от криптовалути и да мечтаеш всички да сме цветни

Боряна Димитрова
Снимка: Личен архив/Edna.bg

Велина Томова

Edna.bg представя Боряна Димитрова – буква Б от нашия проект „Жените от А до Я“ (вижте повече за него тук)

Буква Б означава постоянство, рационален подход, „пробивни" способности. Показател за самостоятелен и силен характер. Носителите на тази начална буква са трудолюбиви хора, отдадени на целите и семейството си.

Те имат чувство за отговорност и развит инстинкт за самосъхранение. По природа са устойчиви, възприемчиви, щедри и всеотдайни. В социален план са обществено съвместими, приспособими към работа и среда.

Когато видите Боряна, никога няма да предположите какво работи. А като разберете какво работи, просто няма да ви се вярва, че един толкова цветен човек може да работи толкова сериозно нещо. 

Запознайте се и вие с Боряна, сигурна съм, че ще се харесате взаимно, също както се харесах аз с нея :) 

Как се казваш, каква е твоята професия и защо избра нея?

Казвам се Боряна Димитрова. Професията ми е юрист и то в специфична за правото сфера - финансови пазари и търговия с валута, финансови инструменти, криптовалути. На пръв поглед нищо женствено :) 

Общо взето май професията избра мен. Като невръстна девойка много исках да съм принцеса. След това реших, че вероятно ще е скучно и ежедневието ми ще е твърде монотонно, тогава все още не разбирах колко време и усилия отнема да си непрекъснато разкошна.

Така или иначе правото ме намери само, може би защото няма други юристи в семейството ми и нямаше как да видя негативите на професията, а и честно казано гледането на криминални и детективски сериали много увредиха младата ми психика.  

 
Публикувахте от Boriana Dimitrova в 21 юни 2016 г.

Постепенно след дълги години работа за големи инвестиционни посредници и управляващи дружества в България, създадох собствена консултантска фирма, която предоставя и юридически и финансови консултации в сферата на финансовите пазари и сега се радвам на свободата и същевременно отговорността да изграждам нещо свое.

Кои женски качества ти помогнаха в работата?

Гъвкавост, търпение, толерантност. До момента винаги съм работила с голям екип от хора и това изисква да си много спокоен и да умееш да изслушваш, да не реагираш прибързано, определено това са качества, които имам като жена. Сега работя с малък екип и това пък налага бързо вземане на решения, отговорност и умение да мотивирам.

Много е важно и когато срещнеш проблем, а в ежедневната работа те изникват непрекъснато, да умееш да се владееш и да търсиш нестандартни решения.

 
Публикувахте от Boriana Dimitrova в 21 юни 2016 г.

Това е хубавото в правото- мотивира творческото мислене, вместо непрекъснато да си казваш „не” в един момент си казваш „а защо пък не?!”.

Успяваш ли да балансираш между работата и семейството?

Трудно, но не невъзможно ;) Балансът общо взето е в нас самите. Ако аз не съм в баланс със себе си, няма как да съм в хармония с партньор, колеги, дори и клиенти. Ярък характер съм и не съм лесна за преглъщане, но за сметка на това пък с очарователен послевкус ;)

В коя женска житейска роля се чувстваш най-добре (домакиня, експерт, любима)

И в десетте ;) Като всяка жена често минавам през различни настроения и роли. Напълно нормално е да съм съчетание на минимум 3-4 образа по едно и също време.

Умерената шизофрения е част от същността ми и това прави живота ми, а и този на околните интересен. Някак не ми се струва редно да различавам един мой образ от друг, защото всички те в цялост са това прекрасно, щуро, шумно, а понякога инатливо и скрито емоционално създание, наречено „Аз”.

Какво си казваш, когато изпитваш трудности?

„И това ще мине“.

Според мен е важно да се научим да не приемаме нищо твърде лично. Независимо какво се случва, отражението му в живота ни зависи от това как ние ще го приемем, едно и също събитие може да действа крайно мотивиращо и крайно деструктивно и това, което го прави такова е нашият избор и поглед върху нещата.

 
Публикувахте от Boriana Dimitrova в 21 юни 2016 г.

В крайна сметка най-тъмно е преди да се съмне.

Защо не си скучна, ти си юрист? 😊

Всъщност юридическата професия не е никак скучна. Още в университета съм се сблъсквала с предразсъдъци и етикети, че щом учиш право, трябва да си скучен, а аз съм имала наистина луди, диви и страхотни колеги и неверояни студентски години, изпълнени с купони и бурни емоции. Дали си скучен или не зависи от човека, не от професията.

Аз например винаги съм цветна, нямам дори един чифт черни обувки, успявам да съм елегантна и стилна без да нося уж задължителните офис костюми, старая се винаги да съм с усмивка на лице, така да посрещам и да изпращам хората. Сериозността оставям за средата на разговора.

Как се оправяш в мъжкия свят на правото? Усещаш ли се подценена заради това, че си жена или напротив – можем да се похвалим с равенство между половете.

Не се чувствам никак подценена, напротив, смятам че имам много предимства, най-малкото е че като жена съм много по-усърдна и ориентирана към детайла. Хората, с които работя, гледат на мен като на професионалист, знаят колко години опит в този специфичен сектор стоят зад гърба ми и виждат желанието и мотивацията ми да си свърша работата.

 
Публикувахте от Boriana Dimitrova в 2 март 2017 г.

В моята сфера клиентите ми виждат в мен партньор, който да им помогне да постигнат определена цел. И до момента повечето ми клиенти са мъже, дошли са при мен по препоръка и поддържаме страхотни работни отношения. Това че съм жена, в повечето случаи ги кара да проявяват към мен повече уважение и галантност, което определено ми допада.

Пътуваш много. Коя е най-цветната страна, в която си била? Какво можем да вземем оттам като идеи и да ги пренесем тук, че май ни е малко сивичко?

Пътуването за мен е като въздуха, а досегът до различни култури бих определила като витамин, който бързо навлиза в кръвта и ми се струва, че съм развила известна абстиненция за дълъг период от време. Такава абстиненция ме заведе и до Мароко, прекрасна страна, изпълнена с нюанси, цветове и аромати, някои от които твърде екзотични за европейския ми вкус ;)

Това което видях там, а също така и в Южна Америка е, че цветът всъщност идва от хората. Идва от усмивката, от облеклото, от излъчването за щастие.

Истинското щастие не идва от парите и финансовата осигуреност, а от това да си здрав, да се смееш, да има с кого да споделиш емоция, да мечтаеш, да сънуваш, да общуваш с хората, които обичаш.

Няма значение дали сградите са сиви, ако хората по улиците са пъстри, все пак сивото е перфектен фон, за да изпъкне всеки друг цвят. Затова пожелавам на себе си и на останалите хора да бъдем цветни в мислите си, усмивките си и ежедневните си избори, включително в облеклото.

Какво мечтаеш да имат всички жени по света?

 
Публикувахте от Boriana Dimitrova в 12 април 2017 г.

Бих искала да имат повече самочувствие, да вярват в мечтите си и да работят за сбъдването им, защото невъзможни неща няма. Бих им пожелала да се вслушват по-често не в разума или Егото си, а в интуицията си. Вярвам че това предусещане за нещата е едно от най-силните ни преимущества като жени.

И от опит казвам, че работи!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти