Житният режим на Петър Дънов - кога започва, как се изпълнява и какво символизира?

Най-доброто време за житния режим на Петър Дънов през 2024 г. е от 29 януари до 7 февруари включително. Той се прави след пълнолуние, на разпад на луната. Ако все още не знаете какво представлява той и защо е толкова полезен за тялото и душата ни, ние сме тук, за да ви изясним всички въпросителни. 

“Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.” 
Петър Дънов

Това е режим, който неправилно се смята за диета, който има за цел да ни детоксикира от всички насъбрани физически и емоционални лоши натрупвания. Определено не е за всеки, но само силата на волята ви може да ви доведе до края. Той ще ни помогне да се чувстваме по-жизнени, по-енергични, изпълнени с положителни емоции.

По принцип режимът се спазва 30 дни - 10 дни подготовка, 10 дни активен детокс и 10 дни захранване. Захранването е изключително важна част от процеса, тъй като подготвя тялото ни за нормална храна, без да го стресира. Затова е именно толкова важно да спазвате всяка една стъпка, която ще ви споделим. 

Тъй като е нужно да съобразим режима с нуждите на собственото си тяло и здраве, е важно да знаем следното, преди да вземем решение за спазване на режима: 

дънов
Снимка: Unsplash

♦ Периодът в началото на февруари може да бъде неподходящ за спазване на диети, тъй като имунната защита на организма е отслабена, а по това време има завишена опасност от грипни заболявания. Затова преди да започнете режима, уверете се, че сте здрави и укрепнали. Ако имате съмнения, консултирайте се със специалист.
♦ Пшеницата, която консумирате, може да бъде ГМО, затова използвайте само Био пшеница или сортове, които не са подлагани на генна модификация като спелта или лимец. 
♦ Режимът не е подходящ за хора с цьолиакия (непоносимост към глутен). 
♦ Водата, която се използва за този режим, е от изключителна важност. Препоръчва се преварена вода и нека тя да бъде трапезна. Избягвайте да използвате вода от чешмата. 
♦ При всички положения, консултирайте се със специалист, преди да започвате по-драстични хранителни режими. 

След като сте прочели всички препоръки, които съвременните медицински лица дават, нека ви запознаем с начина, по който житният режим на Дънов се провежда:

дънов
Снимка: Unsplash

Кога започва?

Февруари е месецът за прочистване на тялото от натрупаните по-тежки зимни храни и това е времето да се подготвим и да посрещнем възобновяващата пролет. Всяка година житният режим се прави през месец февруари, веднага след пълнолуние, като е препоръчително денят да е сряда, но не по-късно от третия, четвъртия ден след пълнолунието. Ако пълнолунието се пада в края на месец февруари, то режимът не бива да започва през март и се взима пълнолунието в края на януари. Ако сме започнали режима в края на месец февруари, то той може да продължи и през март. Житният режим трае десет дни и докато се спазва е необходимо да се консумира много вода. Дневният прием трябва да е литър, литър и половина топла, преварена вода. 

На житото се отрежда важно място сред еволюцията. Според учителя Петър Дънов с появата на житото, е започнала и еволюцията. Житото е богато на витамини В1, В2, Е, РР, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, както и на фибри и антиоксиданти. В този режим се използват цели зърна пълнозърнесто жито. Житното зрънце се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Бялото брашно и белият хляб не са препоръчителни, тъй като при меленето се премахват обвивката и зърното, в които са концентрирани голямата част от полезните характеристики. Смята се, че ако житото е подложено на термична обработка или е смляно, то губи част от жизнената си енергия, своята „прана”. 

дънов
Снимка: Unsplash

Как протича самият режим? 

100 грама жито се измиват много добре от вечерта, слагат се в термос и се заливат с вряла вода, като на сутринта се изпива житената вода с добавен мед и лимон, половин-един час преди закуска. Водата не се пие, а се „дъвче”, защото това е много питателна течност. Говорим за житената вода, получена от грухано жито.

Тази вода може да се приема като лечебно средство за успокоение на нервната система в рамките на 40 дни. Житото може и да е леко подварено за една минута. То трябва да е омекнало, дори леко разпукнато, но не преварено. Разделя се на три части, яде се бавно и се дъвче по 99 пъти.

На първия ден сутринта се казва един път: „Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни”. Допълнително може да се консумират до три ябълки (за сърцето), до 9 ореха (за мозъка) и по 3 лъжици мед (за кръвта). Желателно е преди ядене да се изпиват поне по две водни чаши преварена вода с мед и лимон (изключение прави сутрешната чаша от „житената вода”).

И така десет дни, като на десетия ден на обяд се прави „ангелска супа”, която се състои от литър и половина леко подсолена вода, 3 картофа, няколко стръка нарязан магданоз, може чер пипер, лук или праз. Това е храната за целия ден и евентуално и за следващия, след което следва захранване с плодове, прости растителни храни без подправки, хляб т.н.

дънов
Снимка: Unsplash

Този житен пост се спазва само в случай, че човек е бодър и радостен, че се чувства добре и е готов за своето духовно и телесно пречистване. На втория или третия ден може да изживеете „лечебна криза”, свързана с чувство на глад, главоболие, които могат да бъдат превъзмогнати с консумацията на една-две чаши преварена вода, мед и орехи. Може да съкратите режима, ако не се чувствате добре, докато го спазвате. 

Други важни особености, които трябва да знаете, ако решите да спазвате житният режим на Петър Дънов, прочетете ТУК ► ► ►

петър дънов
Снимка: БГНЕС

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Още статии, които да прочетете:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти