Защо Меган Маркъл постоянно гледа към камерата? Експерт по езика на тялото дава смущаващо обяснение

меган маркъл
Снимка: Getty

Обръщали ли сте внимание колко често Меган е заснета как гледа директно в обектива на фотографа, сякаш всеки път знае точно къде е застанал той и винаги е готова да му подари една усмивка?

Хвърлете един поглед в нашата галерия, където сме събрали няколко примера за такива кадри. 

Меган Маркъл и холивудската ѝ афера с обектива на фотографите

Най-ярък пример е последният публичен ангажимент на Хари и Меган като официални членове на кралското семейство. По време на службата в Уестминстърското абатство по случай Деня на Общността освен тях на събитието присъстваха и кралица Елизабет Втора, принц Чарлз, херцогинята на Корнуол – Камила Паркър-Боулс, графа и графинята на Уесекс принц Едуард и Софи.

Разгледайте внимателно снимките. Ако усещате, че има нещо странно и неестествено в поведението ѝ, не сте сами.

Елегантното „сбогом“ на Меган Маркъл

Всичко това, разбира се, може да е просто случайност. Но защо снимките ѝ ни карат да се чувстваме неудобно и защо някои хора също гледат право към камерата, но не създават такова усещане? 

Според Jesús Enrique Rosas очният контакт е дълга и вълнуваща тема, която не се изчерпва само с наивното схващане, че когато лъжем, избягваме да гледаме хората в очите.

Общоприето правило е например, че не бива да гледаме човек право в очите за повече от 5 секунди, защото ще го накараме да се чувства застрашен. Причината е, че този директен контакт генерира мощна обмяна на енергия. Всички знаем народната мъдрост, че „очите са огледалото на душата“ – можем да кажем с погледа си много силни и категорични неща, понякога съвсем несъзнателно. 

В случая с Меган Маркъл най-важен е контекстът. Факт е, че папараците следят всяка стъпка на членовете на кралското семейство и присъствието им не е нещо ново. Факт е, че когато срещу теб има много камери, вероятността да осъществиш директен очен контакт с някоя от тях е голяма. Това се случва често и на червения килим – когато застанеш под светлината на прожекторите, срещу теб има буквално стена от фотографи, които се заснемат от всеки възможен ъгъл. 

И все пак, за една кралска особа не е типично да обръща внимание на папараците. Да, те са много и са любопитни, но тяхната работа няма нищо общо със звездните премиери, които се превръщат в трибуна на блясъка и суетата. 

Дженифър Лопес и Бен Афлек на червения килим във Венеция

Разбира се, не е голяма изненада, че поведението на Меган е по-близо до Холивуд, отколкото до Двореца (особено след като самата тя твърди, че в началото на връзката ѝ с Хари „не е знаела нищо за кралското семейство“). Уместен би бил и аргументът, че тя е актриса и би трябвало съвсем естествено да търси очен контакт с камерите.

Е, не съвсем. Всъщност точно обратното. Един актьор трябва да прави всичко друго, но не и да гледа към камерата. Ако го направи дори и за секунда, трябва да започне сцената отначало. Общо взето тайната на доброто представяне на снимачната площадка е като участниците просто забравят, че камерата съществува. В този ред на мисли, погледът към камерата е точно обратното на естествената реакция на една актриса. 

Погледнете отново горните снимки. Меган не просто гледа към камерата, тя позира. Нещо повече, нейното изражение създава контраст с останалите участници в снимката, защото тя е единствената, която гледа към камерата. Дори в много случаи, тя е единствената, която се усмихва:

меган маркъл
Снимка: Getty

Според източници самият принц Филип дава важен съвет на Кейт Мидълтън преди години, когато тепърва започва да свиква с новия си кралски живот: „Никога не гледай право към камерата.“ Невинна препоръка, която може би има тежестта на златно неписано правило. Защото според науката за езика на тялото такова поведение привлича вниманието към теб много повече, отколкото е необходимо. В което няма проблем, стига наистина да го искаш, разбира се.

За сравнение, ако обърнете внимание на езика на тялото на Кейт и Уилям, ще забележите, че те много рядко поглеждат към камерата, а когато това се случи, израженията им са по-скоро неутрални и не създават усещане за преднамереност.

Разлики между връзката на Кейт и Уилям и тази на Меган и Хари

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти