Зад кулисите на X Factor

X factor
Снимка: X Factor

Велина Томова

Гледаме ги всяка седмица, слушаме ги, обичаме ги, гласуваме за тях, пеем с тях. 

Това е X Factor България!

Какво обаче се случва зад кулисите? Трудно ли е да бъдеш екс фактор, кой определя песните, които ще се пеят, кой се грижи за танците и наистина ли е толкова страшно да излезеш прърви на сцената?

Вижте какво отговориха най-любимите млади певци на България специално за Edna.bg. 

Как балансирате между работата/училището и репетициите?

Атанас Ловчинов: Сложен е балансът за нас работещите, защото ни разкъсва времето, в което сме на работа. Затова в дните, в които съм свободен от репетиции, се старая да наваксвам това, което е трябвало да свърша.  

Георги Бенчев: Трудно. Времето за работа е много малко и балансът е почти невъзможен. В моя случай е добре, че имам правилните хора до себе си и те се справят отлично и без мен.

Иво и Пламен: Трудно е, но на преден план са репетициите. В момента животът ни е X Factor.

Кристина Дончева: Аз лично балансирам много трудно. Взела съм си учебниците в София и когато имам свободно време, уча. Не съм ходила на училище от супер много време и даже ми липсва вече .

Мирян: Ангажиментите ни, свързани с предаването, са многобройни и рядко ни остава свободно време за нещо друго, но винаги е забавно, когато имаме креативни задачи от типа на LIP SYNC предизвикателствата, например, и можем да смесим работата с веселбата.

Невена: Въпреки че е трудно, съумявам да намирам време за всичко. В крайна сметка, смятам, че щом има желание, има и начин.

Славин: Почти е невъзможно. X Factor поглъща изцяло времето и енергията ти.

Траян: Много е трудно. Аз имам късмет, че моите преподаватели са разбрани.

Как ви възприемат съучениците/колегите ви?

Атанас Ловчинов: Колегите ми възприемат участието ми в Х Factor позитивно, подкрепят ме и поемат част от служебните ми задължения.

Георги Бенчев: Моите служители ми се радват и ме карат да им пея... понякога.

Кристина Дончева: Съучениците ми супер много се кефят и много ме подкрепят

Мирян: Винаги са щастливи и усмихнати покрай мен, радват се много с успехите ми и ме подкрепят супер много, за което съм изключително благодарен.

Невена: Когато един човек се държи естествено и е приятелски настроен, хората срещу него се държат по същия начин.

Траян: Страшно голяма подкрепа и разбиране. Малко се сърдят, че не им отделям време, но мисля, че ме разбират

Sweet 16: Все още не знам как ме възприемат съучениците ми, защото все още не съм ходила в училище. Но доколкото ги познавам, мисля, че се гордеят с мен и пускат смс-и.

По колко часа на ден репетирате?

Атанас Ловчинов: Всеки ден след работа, около час. Понякога и на работното място. Има къде да се отделя, за да не преча на другите около мен. В събота по 4-5 часа. С вокалните педагози в петък, събота и неделя, поне по 1 час

Георги Бенчев: Ако броим и тананикането под душа, около 3 часа на ден.

Иво и Пламен: Нямаме определени часове за репетиции, освен когато са с музикалния ни педагог. През останалото ни свободно време пеем, свирим и творим.

Мирян: Репетираме всеки ден, навсякъде и докато има глас. Като изпълнител без голяма вокална подготовка преди предаването, е доста трудно да науча песента за краткото време, което имаме, та затова и всяко свободно време прекарвам в репетиция

Невена: Репетирам във всеки един възможен момент, тъй като за мен музиката е моят живот

Славин: Обикновено репетираме по 1-2 часа, но понякога се налага да оставаме в студиото над 8 часа.

Траян: Понякога откарваме по 10 часа дори.

Sweet 16: Репетираме по 3 часа на ден с вокалния ни педагог и отделно 1 час в самостоятелна подготовка.

Менторите непрекъснато ли са с вас? Ако не, кой ви помага за подготовката на изпълненията?

Атанас Ловчинов: Менторите не са непрекъснато с нас. Идват, за да ни помагат в деня за репетиции с вокалните педагози и в студиото на постановъчни репетиции.

Георги Бенчев: Нашият ментор Любо се старае да отделя доста от свободното си време (което според мен не е никак много) и аз съм му изключително благодарен за това. Огромна подкрепа и помощ ми оказва Преслава Мръвкова, която е нашият вокален педагог.

Иво и Пламен: Нашият ментор Заки много рядко пропуска някоя наша репетиция и само когато знае, че песента вече е готова. Постоянно с нас е и нашият музикален педагог Пламен, който ни помага изключително много.

Мирян: Поради натоварения график на нашия ментор Мария, няма възможност да бъдем заедно на всяка репетиция, но за сметка на това се виждаме винаги или чуваме по скайп в процеса на работа, за да бъдем сигурни, че това, което правим, е правилно.

Траян: Ами специално моят ментор Мария е винаги до нас, когато има възможност… ако не сме с него, работим с музикалния педагог. А аз отделно работя и с преподавал в университета

Случва ли се да си повишавате тон на репетиции? Влизате ли в спор с менторите си или ги слушате внимателно? ;)

Иво и Пламен: Ние се вслушваме много в съветите на Заки и Пламен, така че между нас няма разногласия. За останалите категории не знаем, защото не сме присъствали на репетициите им. Когато се подготвяме заедно с останалите участници, нещата се получават много бързо и лесно

Кристина Дончева: Да се повишава тон? Не. При нас всичко е толкова спокойно и се получава много бързо.

Мирян: Никога не съм си позволявал да повишавам тон, на когото и да е от екипа. Мисля, че не е необходимо и каквито и проблеми да възникнат в процеса на работа, всички трудности се изглаждат чрез обсъждане и избиране на най-добрия вариант.

Невена: Саня винаги иска максималното от мен и за да го постигам, тя ми дава правилните насоки по правилния начин.

Траян: Ами нормално е като сме повечко хора, да има разногласия понякога, но като цяло има учудващо голяма дисциплина

Какво се случва зад кулисите, докато текат изпълнения на сцената?

Георги Бенчев: Веселба, шеги и закачки...

Иво и Пламен: Супер е яко. Коментираме, гледаме изпълненията и се надъхваме.

Кристина Дончева: Оооо, това е забавната част. Толкова се забавляваме и се подкрепяме. Плачем си заедно, смеем се заедно. Просто вече сме едно голямо семейство :)

Мирян: Обикновено вървим нервно напред-назад или се скупчваме пред мониторите и наблюдаваме представянето на някого. Много сме сплотени и се забавляваме много извън и на сцена.

Невена: Всеки един се вълнува за другия, както за себе си, защото макар и за кратко, станахме много близки.

Славин: Тонове шеги. Е, понякога има и притеснение и всички мълчим. Довършителни работи по грим и прическа. Снимане на глупави кадри как плачем или се радваме.

Траян: Ние станахме доста близки - с кого повече, с кого по малко. Но който и да пее, ние го подкрепяме и викаме за него определено

Sweet 16: Всички много се вълнуваме и гледаме изпълнението на човека, който е на сцената.

Гафове, които зрителите не сме видели?

Георги Бенчев: Гафовете обикновено стават на сцената и всички ги виждат и пада голям смях. За пример Алекс Раева, когато падна на сцената.

Иво и Пламен: Като има гаф, винаги е отразен по телевизията. Много ясно, винаги когато се съберем някъде с участниците, пада много смях и има гафове, които вече си ги запазваме за нас

Мирян: Много често се получават феномени, които не могат да бъдат предвидени. Спомням си на изпълнението си на Жокера, жената котка пречупи клетката, в която трябваше да бъде затворена и костюмът й се разкъса.

Но точно в такива моменти си пролича професионализмът на екипа. Момичето умело се прикри, а зрителите пред телевизорите, благодарение на умело избрани ъгли на камерата, не успяха да разберат за счупената клетка

Кой какъв ритуал си има преди да излезе?

Георги Бенчев: Всички преди да излезем на сцената имаме общ ритуал и това е Кирил Киров-Кико, който ни събира и ни надъхва като във филма „Смело сърце” всеки път.

Кристина Дончева: Аз оставам сама 5 минути преди да изляза на сцената и започвам да мисля само за това.

Траян: Моят ритуал е преди сцена да седна и да си събера мислите. Да се помоля и да си ударя две леки шамарчета за старт.

Наистина ли е най-страшно да излезеш пръв?

Атанас Ловчинов: За мен не.

Георги Бенчев: Досега не съм излизал пръв, мога да кажа какво е да излезеш последен...

Иво и Пламен: Не е най-страшно, но на нас не ни хареса много като бяхме първи. Тръпката минава много бързо и след това стоиш и чакаш зад кулисите .

Кристина Дончева: Оооо, да!

Мирян: Според мен определено има доста напрежение за тези излизащи първи, както и за тези, които излизат последни.

Невена: Вълнението е много по-голямо, когато си пръв на сцената, но за един артист е важно да се справи и с това.

Славин: Най-страшно е да излезеш последен, когато всички преди теб са се представили страхотно.

Траян: Зависи. За най-страшно не знам, но най-отговорно може би.

Гледате ли се после на запис? Обсъждате ли силните, слабите страни?

Атанас Ловчинов: Задължително гледам и обсъждаме със съпругата ми представянето.

Иво и Пламен: Всеки път. Доста сме критични относно изпълненията ни и винаги, след като го изгледаме, искаме пак да излезем на сцената и да го направим хиляди пъти по-яко.

Кристина Дончева: Гледам записи постоянно, но обсъждам само себе си .

Мирян: Винаги гледаме представянето си на връщане от лайфа, коментираме добри и лоши страни и се подкрепяме взаимно с положителни мисли.

Невена: Гледам се след всеки лайф, за да открия грешките и да ги поправя.

Славин: На мен ми е трудно да се гледам и понякога не го правя нито веднъж. Когато се случи обаче, винаги намирам грешките си и се опитвам да не повърна. Е, ако успея да не го направя, след това ги обсъждам с вокалния педагог.

Траян: Да, тази година журито има много градивна критика и когато ме критикуват, в повечето случаи е имало за какво и аз се опитвам да си взема поука

Вярно ли е предположението, че звукът на живо в залата и по телевизията е много различен? Понякога зрителите чуват фалшивини, които сякаш в залата остават незабелязани.

Атанас Ловчинов: По принцип звукът през телевизора е най-чист по отношение на качеството на звука. Предаването е телевизионно и затова може да има разминаване в качеството и затова усилията се насочват към добър звук през телевизора. Поради тази причина фалшиво пеене и грешки на изпълнителите се чуват много добре, докато в залата тези неща могат и да не се забележат. Затова и менторите имат слушалки и ги слагат, когато искат да са сигурни как пеят участниците.

Имат ли участниците глас при избирането на песента или каквото им се даде – това? Всъщност, кой и как избира песните?

Атанас Ловчинов: Принципно се избират от екип (муз.продуцент, вок. педагози, ментори), който подбира правилната песен, която да съответства на възможностите и на гласа на участника. Може и участникът да покаже желание или нежелание за избраната песен и след това се взима решение дали да се смени или да остане същата.

Георги Бенчев: Песните ни ги дават, но ако не си доволен от песента, може да говориш с вокалния педагог и ментора си и той, ако приеме доводите ти, винаги може да смени песента.

Славин: Песните се избират от съвета на старейшините, а именно най-възрастните в групата – муз. продуцент, ментора, вокалния педагог. В случай че изборът не ми харесва, се намесвам и аз с крясък. Накрая обаче винаги постигаме консенсус.

Траян: Песните се избират от много хора. Да, разбира се, че имаме глас и право на намеса в целия процес. Но като цяло са замесени доста хора в избирането, тъй като това е доста трудна задача.

Има ли по-високо от X factor в България всъщност?

Иво и Пламен: Със сигурност не. Това е най-професионалното предаване, с най-добрия екип, с най-доброто оборудване и мислим, че това всичко си личи.

Мирян: Според мен, всеки творец трябва да гледа напред в бъдещето и да търси следващото по-високо стъпало, за да надгражда себе си и творчеството си.

Невена: X Factor е най-гледаният и най-добрият формат, в който можеш да получиш реализация и да сбъднеш мечтата си.

Славин: Връх Мусала – 2925 м.

Траян: За мен на този етап от живота – не. 

* * * 

Тази вечер (24 декември), можете да гледате специалния коледен концерт на X Factor по Нова, точно в 20 часа. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти