Забраняваната, обичаната, незабравимата: 72 години от раждането на Пепа Николова

Забраняваната, обичаната, незабравимата: 72 години от раждането на Пепа Николова
Снимка: netinfo

Талантливата българска актриса Пепа Николова Кирова е родена на 23 декември 1946 година в град Харманли. 

През 1965 г. кандидатства в Школата за поп певци за радиото и телевизията, където е забелязана от режисьора Вили Цанков. Той я кани в Младежкия театър „Николай Бинев“ и от 1965 г. започва да работи там.

От 1968 г. Пепа Николова е в Държавния театър в Хасково, а от 1979 г. – в Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Снимка: netinfo

През 1965 г. я забелязват актьорът Петър Слабаков и режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков и я канят да се снима в главната роля в „Понеделник сутрин". Филмът е забранен от комунистическата цензура и остава невидян от публика до 1989 г., когато Съюзът на българските филмови дейци ѝ присъжда – с 23 години по-късно – наградата за най-добра женска роля.

В този филм непрофесионалната актриса играе безработно „паднало момиче с леко поведение“ от провинциален град, което е скептично към всекиго и всичко. Но се увлича по момче, което е различно от другите ѝ познати. А той, идеалист и активист, настоява тя да постъпи на работа в неговата „бригада за комунистически труд“. Филмът не излиза на екран, но режисьорът Вили Цанков я кани в Младежкия театър, където тя получава първи малки роли. След това е в Хасковския театър и от 1979 г. до пенсионирането си – в Сатиричния.

Снимка: netinfo

Много популярна я прави ролята на циганката Джалма, влюбена в „бате Серго“ (Стефан Данаилов) в една от сериите на „На всеки километър“ през 1969 г.

През 2002 г. я канят в Александра Аудио, където озвучава Роз от „Таласъми ООД“. Николова дава гласа си и за сериала „Голямото междучасие“.

Снимка: netinfo

През последните години от живота си води обичани от зрителите предавания в кабелни телевизии: „По пижама с Пепа Николова“, „Часът на Пепа Николова“ и последното ѝ авторско предаване по телевизия Евроком – „60 минути“.

Умира на 22 септември 2006 година.

Снимка: netinfo

Пепа Николова има една дъщеря - чаровната актриса и водеща на предаването Биг Брадър Александра Сърчаджиева, от връзката ѝ с актьора Йосиф Сърчаджиев.

Снимка: netinfo

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

А във видеото долу можете да си припомните едно гостуване на Пепа Николова в "На кафе" от далечната 2000 година...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти