За какво протестира моделът Айеша Тан-Джоунс по време на ревю на Gucci

Гучи ревю протест мода
Снимка: Getty

По време на Седмицата на модата в Милано Gucci показа колекцията си, вдъхновена от усмирителни ризи и униформи, с което събра погледите върху подиума за колекцията пролет/лято 2020. И макар това вероятно да не беше прякото намерение на марката, цялостната концепция придоби съвсем друг смисъл, когато моделът Айеша Тан-Джоунс направи изявление срещу дрехите, докато вървеше по подиума.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YaYa Bones (@ayeshatanjones) on

Преди да излезе, Тан-Джоунс написа от вътрешната страна на дланите си „Психичното здраве не е мода“, а когато дойде нейният ред ги вдигна високо, за да могат зрителите на шоуто и фотографите да видят изявлението ѝ и да станат свитедели на мълчаливия ѝ протест.

След шоуто Айеша направи пълно изявление в инстаграм относно момента и каза, че стигмата, свързана с психичното здраве и болести, трябва да приключи:

„Вярвам, както и много други модели, че стигмата около психичното здраве трябва да приключи. Като художник и модел, който изживя своите собствени борби с психичното здраве, както и членовете на семейството и близките, които са засегнати от депресия, тревожност, биполярно разтройство и шизофрения, за голяма модна къща като Gucci е вредно и безчувствено да използва този образ като концепция за мимолетен моден момент.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YaYa Bones (@ayeshatanjones) on

В друга своя публикация Тан-Джоунс обявява, че възнамерява да дари целия си хонорар на благотворителни организации, които се занимават с проблемите на психичното здраве, а другите модели също планират да дарят част от заплащането си. Айеша допълва, че без подкрепата на други модели, участвали на ревюто, е нямало да има смелостта да излезе и да протестира безгласно.

След шоуто в неделя творческият директор на Gucci Алесандро Микеле направи изявление за протеста на моделите и каза, че вдъхновеният от усмирителни ризи външен вид е просто изключително екстремна версия на униформа.

„За мен шоуто беше пътуването от подчинение към свобода и креативност“, заяви Алесандро пред The New York Times. „Униформите, утилитарните дрехи, подобни гащеризони бяха включени в модното ревю като най-екстремната форма на ограничението, наложено от обществото, и тези, които го контролират. Тези дрехи бяха изявление за модното ревю и част от пърформънс.“

Предвид естеството на шоуто, Алесандро добави, че Айеша е свободна да протестира мирно, а въпросните дрехи няма да се продават онлайн.

Вижте още снимки от противоречивата колекция в галерията >>>

 

Още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти