Вървят ли двама на дълъг път...: 73 години от рождението на Мария Нейкова

Вървят ли двама на дълъг път...: 73 години от рождението на Мария Нейкова
Снимка: netinfo

Мария Нейкова е родена на 21 декември 1945 г. в град Пловдив. Висшето си музикално образование завършва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а през 1968 г. завършва полувисшия Естраден отдел към БДК в София.

Кариерата ѝ като изпълнител започва през 1968 г. и още на следващата година получава първа награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Закъснели срещи“ в дует с Михаил Белчев.

Песента „Яворова пролет“ (м. Светозар Русинов), изпълнена съвместно с Паша Христова и Мими Иванова, е отличена с първа награда в радиоконкурса „Пролет“ – 1970 г.

В края на 1971 г. е заснет новогодишният мюзикъл „Козя пътека“, в който певицата заедно с Паша Христова участват и изпълняват народни песни. Съвсем малко след това Паша Христова загива, но мюзикълът е излъчен през същата година. След смъртта на Паша Христова на 21 декември 1971 г. Мария Нейкова никога повече не си празнува рождения ден.

През 1972 г. печели „Мелодия на годината“ с песента „Добър вечер, лека нощ“. Песента ѝ от филма „Козият рог“, „Двама“ от началото на 70-те години, става емблематичен и много известен хит и продължава да се излъчва и харесва.

През 1973 г. печели втора награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Имам земя“.

През 1975 г. „Балкантон“ издава първата ѝ дългосвиреща грамофонна плоча – „Заръка“.

Амплоа на певицата са лиричните балади и успешните ѝ адаптации на фолклора в поп музиката. Като изпълнителка концертира не само в България, но и чужбина: Русия, Унгария, Германия, Полша, Алжир. Има издадени два дългосвирещи албума. Музика за нея са писали Тончо Русев, Зорница Попова, Атанас Косев, Александър Йосифов, Светозар Русинов, Петър Ступел и др. Била е солистка на оркестър „София“.

Мария Нейкова е авторка на около 100 поп песни. Особено популярна е песента ѝ „Светът е за двама“ (1980 г., изп. Орлин Горанов). Пише също така музика за филми и театрални спектакли.

Умира на 1 август 2002 г., на 56-годишна възраст, в София.

През 2009/2010 г. музикална компания „БГ Къмпани“ издава два компактдиска „Златните хитове“ – 1 и 2, с най-доброто от Мария Нейкова. В единия диск са поместени песни само на Мария Нейкова и няколко дуета, не особено популярни, с нейни колеги-певци. В другия диск има и нейни песни, писани за други български естрадни изпълнители.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти