Вълнения преди 89-ите награди "Оскар"

Водещ на 89-ата церемония за наградите "Оскар" ще бъде актьорът Джими Кимел
Снимка: The Oscars

Довечера в театър "Долби" в Холивуд, Лос Анджелис, ще бъдат връчени за 89-и път наградите "Оскар" на Американската академия за кинематографично изкуство и наука.

Американската академия за кинематографично изкуство и наука е създадена по инициатива на основателя на кинокомпанията "Метро-Голдуин МайерМуис Майер през 1927 г. Първоначално тя трябвало да решава трудови спорове, но малко сред учредяването й било предложено да връчва награди в областта на киното.

Гледайте на живо в Edna.bg ексклузивно включване от червения килим на Оскарите

Първата церемония за наградите на Американската киноакадемия се е състояла на 16 май 1929 г в Лос Анджелис, в зала в х-л "Холивуд Рузвелт". Тогава категориите били 12, като лауреатите били известни три месеца преди церемонията. Първата награда получил актьорът Емил Дженингс предсрочно, защото му се налагало спешно да замине за Европа. Самата церемония продължила едва 12 минути. Първият филм, спечелил награда "Оскар", е драмата "Крила" от 1927 г.

През 30-те години на миналия век Академията съобщавала на вестниците кои ще са лауреатите в навечерието на церемонията. Наградените се пазят в тайна от 1941 г. През 1953 г. е първото пряко предаване на церемонията по телевизията за САЩ и Канада. В наше време тя се предава в 200 държави по целия свят.

От 2002 г. наградите "Оскар" се връчват в театър "Долби" в Лос Анджелис, който до 2012 г. носи името "Кодак". 

Официалното име на наградите е Награда на Академията за заслуги. Името "Оскар" се използва за название на статуетката от 30-те години на миналия век. Има няколко версии кой го е измислил.

Снимка: The Oscars

Според едната е Бети Дейвис, а според другата - библиотекарката Маргарет Херик. Актрисата казала, че фигурката на наградата, създадена от скулптура Джордж Стенли по рисунка на Седрик Гибсън, й напомня на мъжа й Хармън Оскар Нелсън, а втората - на братовчед й , наричан чичо Оскар.

Официално названието "Оскар" е използвано за първи път на церемонията през 1939 г. Статуетката "Оскар" представлява рицар, стоящ върху кутия за филмова лента, държащ пред себе си дълъг меч. Височината й е 34 см, а теглото 3,85 кг Тя се прави от британий (сплав от олово и мед) и се покрива с 24-каратово злато. През Втората световна война металът бил необходим за фронта и затова статуетките се изработвали от гипс. До тази година са връчени 2971 статуетки "Оскар".

Снимка: The Oscars

За награда "Оскар" могат да претендират филми, прожектирани в киносалоните на територията на окръг Лос Анджелис поне седем поредни дни през предишната календарна година.

Наградите се връчват в 24 категории. Лауреатите се определят с гласуване на членовете на Американската киноакадемия, които са около 6687, разпределени в 17 групи според различните професии (актьори, режисьори, оператори,сценаристи и т.н.). През първия етап представителите на всяка професия избират кандидатите, като само за най-добър филм предложенията се правят от всички гилдии. След обявяването на номинираните е вторият етап от гласуването, през който членовете на Академията избират лауреатите, като право на глас имат всички за всички категории.

Снимка: The Oscars

Специални комитети на Академията избират лауреатите на почетните награди. Сред тях са почетната награда "Оскар" за изключителни заслуги към киното, наградите в областта на науката и техниката, наградата "Гордън Сойър" за технически постижения, "Джийн Хершолт" за хуманитарни заслуги и "Ървинг Талбърг" за продуцентски принос.

Рекордните в историята 11 награди са печелили три филма - "Бен Хур" (1959), "Титаник" (1997) и "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" (2003). Най-много награди и номинации има Уолт Дисни - 26.

Най-много актьорски награди е печелила Катрин Хепбърн - четири. Сред режисьорите рекордът принадлежи на Джон Форд, който също има четири награди "Оскар". Водещ на 89-ата церемония за наградите "Оскар" ще бъде актьорът Джими Кимел.

Снимка: The Oscars

Припомняме, че тази вечер в 20:00, часове преди зрелищната церемония, Ясен Дараков ще направи ексклузивна 30-минутна обиколка на червения килим, която ще се излъчва на живо онлайн на уебсайта на NOVA - Nova.bg. 

Можете да я гледате на живо и във вашия любим сайт - Edna.bg!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти