Време за четене: овладейте „Изкуството да обичаш” с edna емблематична творба

любов сърце книга
Снимка: iStock

Според Антоан дьо Сент-Екзюпери истината се вижда само със сърцето, а според немския психоаналитик и хуманист Ерих Фром любовта е единственият разумен и задоволителен отговор на въпроса за смисъла на човешкото съществувание.

На български език в ново луксозно издание се появява най-емблематичната творба на представителя на Франкфуртската школа – „Изкуството да обичаш”  (превод: Владимир Ганев).

„Изкуството да обичаш” допълва теоретичните принципи за човешката природа, които Фром развива в първите си две книги –  „Бягство от свободата” и „Човекът за самия себе си”.

В тази магична книга любовта е представена не като мистерия, а като умение, което може да бъде научено и развито. Като нещо, което е невъзможно, без „действителна скромност, смелост, вяра и дисциплина”.

Прочутият психолог разглежда различните видове емоция: братската обич, майчината обич, еротичната обич, обичта към себе си, обичта към Бога и други. На достъпен език той показва защо изкуството на обичането е процес, а не въпрос на късмет – и какво е нужно на практика, за да обичаме и да бъдем обичани истински.

Ерих Фром разбива схващанията, че няма нищо по-лесно от това да обичаш и няма общо с вярата и дисциплината.  А „няма друга дейност, друго на­чинание, които да започват с такива колосални надежди и очаквания и да пропадат винаги, както любовта.”

любов сърце книга
Снимка: Ciela

А любовта е акт на вяра, на активност и на себеотрицание. „Изкуството да обичаш” обхваща теми като природата на човека, самотата на индивида, отношението към ближния и религията в съвременното западно общество и напомня, че „любовта също като живота е изкуство.” Както и че „чове­чеството не може да съществува нито ден без обич”.

Новото издание ще бъде представено в рамките на традиционната декемврийска поредица на тема „Интимност и уязвимост" #Музейналюбовта.

Заповядайте на 21 декември от 16:30 в „Кино Култура”. В разговора ще се включат сексологът д-р Румен Бостанджиев, поетът Марин Бодаков, психотерапевтът и автор Виргиния Захариева, философът Даниел Александров и др. Вижте повече за събитието тук.

Ерих Фром е роден в Германия на 23 март 1900 г. в семейство от еврейски произход.  Образованието си получава в Психоаналитичния институт в Берлин. В навечерието на Втората световна война напуска Германия, като живее в Швейцария, САЩ, Мексико. Първата му книга е „Бягство от свободата", публикувана през 1941 г. След нея се появяват и знаковите „Човекът за самия себе си", „Да имаш или да бъдеш”, „Изкуството да обичаш” и др.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти