Володимир Зеленски предизвика аплодисменти на крака в Кан: „Ще мълчи ли киното, или ще говори за това?”

Тазгодишното издание на Филмовия фестивал в Кан тази година бе белязано от появата на Володимир Зеленски.

Украинският президент не направи видео поява в церемонията по раздаването на наградите „Оскар“ въпреки желанието на водещата Ейми Шумър и актьора Шон Пен, но бе включен в откриващата церемония във фестивалния град.

44-годишният Зеленски, който се изявява като комедиен актьор преди да стане президент, даде емоционална реч, в която посочи „Великият диктатор“ на Чарли Чаплин като необходимия тип кино за отразяване на военните противоречия, разказва IndieWire.

„Най-бруталните диктатори на 20-ти век са обичали киното“, каза Зеленски по време на своето обръщение, добавяйки, че повечето филми, направени за тези диктатори, са „ужасяващи документални филми и кинохроники“.

„На 24 февруари Русия започна война с огромни размери срещу Украйна с намерението да отиде по-навътре в Европа... Стотици хора умират всеки ден. Те няма да станат след края“, каза Зеленски.

„Ще мълчи ли киното или ще говори за това? Дали ще има диктатор, дали ще има война за свобода, всичко отново зависи от нашето единство. Може ли киното да остане извън това единство? Нуждаем се от нов Чаплин, който ще докаже, че в наше време киното не мълчи.”

Кадри от включването вижте тук:

Володимир Зеленски с включване на Филмовия фестивал в Кан

Зеленски продължи: „Необходимо е киното да не мълчи... Казвам на всеки, който ме чува: Не се отчайвайте. Омразата в крайна сметка ще изчезне и диктаторите ще умрат. Трябва да спечелим тази победа и имаме нужда от кино, за да гарантираме, че този край винаги е на страната на свободата.“

Без да посочва конкретно Путин, Зеленски заключи: „Сигурен съм, че диктаторът ще загуби. Ние ще спечелим тази война. Слава на Украйна.“

Публиката в залата се изправи на крака, за да аплодира речта, а на въпрос как от Кан са успели да привлекат Зеленски, директорът на фестивала Тиери Фремо отговаря: „Ние сме Кан“. Пред IndieWire Фремо добавя още: „Той изобщо не назова Путин. Това беше добро. Беше начин да се каже: „Това е една ситуация, но има и други със същия проблем.“

Освен прецедентното включване, откриващата вечер на фестивала традиционно премина със съзвездие от гости. Най-впечатляващото присъствие разгледайте в галерията тук:

Блясък от червения килим в Кан

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти