Винсент ван Гог: най-мрачните моменти от живота на един гений

Каквото и да се каже за таланта на Винсент ван Гог, ще е малко. Но заедно с голямата дарба е получил и много изпитания в живота си, които е преживявал трудно заради дълбоката си емоционалност.

Личността му е белязана от самото му раждане. Появил се на бял свят на 30 март 1853 г. Точно на същата дата една година по-рано се родило и починало първото дете на семейството. То също носело името Винсент ван Гог през няколкочасовия си живот. Това съвпадение преследвало художника и цял живот го карало да се съмнява в собствената си идентичност. Единственият човек, който винаги го е разбирал и му помагал, бил малкият му брат Тео ван Гог.

ван гог
Снимка: Getty

Множество съвременни психиатри не спират да спорят за психичните заболявания, от които страдал художникът, и се опитват да му поставят диагноза. От ранното му детство се смята, че е страдал от аутизъм. Според думите на сестра му бил необщителен, ходел с наведена глава, сякаш затворен в свой собствен свят.

Някои от диагнозите са твърде смели като шизофрения или сифилис, например. Много по-реални са заболяванията, които имат ясни симптоми като биполярно разстройство - настроенията му се сменяли рязко от една крайност в друга. Друг белег на тази болест е постоянното използване яркожълт цвят в картините.

ван гог
Снимка: Getty

Хиперграфията е друго заболяване, от което страдал. Характеризира се с болезнено чувство на ранимост, което се облекчава само с постоянно писане или рисуване, както е в неговия случай. Все пак Винсент е един от най-продуктивните художници, познати на човечеството. Често изпадал в депресия и получавал халюцинации (по негови собствени признания).

Безспорен факт е, тежкият му характер, който след прекомерна употреба на алкохол ставал нетърпим. Но по-интересен факт е, че той самият усещал, че поведението му не е нормално и се страхувал дали ще успее да го контролира. В писмо до брат си Тео, Винсент пише: Надявам се, че това са само творчески кризи и ще отшумят.

Най-известната трагедия в живота му е отрязаното му ухо на 23.12.1888 г. По последни проучвания Винсент е отрязал цялото си ухо, а не част от него. Това доказват бележките на лекуващият го лекар д-р Феликс Рей. В записките дори има рисунки докъде е отрязано ухото.

Разкри се и личността на жената, на която е подарил ухото си. Тя не е била проститутка, както се твърдеше, а девойка, която чистела публичния дом и търговските помещения в района. Казвала се Рашел и имала голям белег на ръката си, причинен от ухапване от куче. Когато ѝ занесъл ухото си, увито в кърпа, ѝ казал: Вземи го. Може да ти е от полза. Направил го, защото по този начин си мислил, че ѝ помага като дава част от себе си, за да запълни нейния белег.

ван гог
Снимка: Getty

Именно тя е човекът, който изпратил полиция и лекари в дома му и така спасила живота му. Тъй като по това време му гостувал художникът Пол Гоген и двамата имали нетърпими скандали, той е смятан за главния виновник за отрязаното ухо. Версиите са от скандал между двама хомосексуални любовници, до това, че Гоген отсякъл ухото с шпага. Според последни данни Пол е напуснал къщата на Винсент преди инцидента и отишъл на хотел, защото не можели да останат повече под един покрив.

На другия ден, след като разбрал за случилото се, писал на Тео, че брат му е отведен в лудница. А виновникът за кризата е именно писмо, пратено от Тео сутринта преди инцидента. В него той разказва на брат си за годежа си. В този момент Винсент почувствал, че губи своя изповедник, благодетел и най-близък човек. Затова изгубил всяка причина да живее. Тогава още не знаел, че снаха му Йохана ще го обича, колкото и брат му, и ще го подкрепя безусловно.

Последното разкритие е за смъртта му, години наред смятана за самоубийство. Ван Гог умира на 29 юли 1890 г. Това бил един от най-спокойните периоди в живота му. Бил излязъл от клиниката, рисувал. Бил заобиколен от грижите на брат си снаха си. Имал и новороден племенник, кръстен на него. Както се вижда липсва причина за самоубийство.

Според старите версии за мотив се смята трудното финансово положение на Тео и страхът на Винсент, че му е в тежест. Затова се прострелял. Според последни данни е невъзможно човек да сгъне тялото си, така че да се простреля сам по начина, по който е прострелян. Смята се, че е бил убит от човек, с който имал конфликт. Все пак всички знаят, че е имал много врагове.

Вината за собствената му смърт е, че докато е изтичала кръвта му, не се е опитал да се превърже и да я спре. Сякаш е бил уморен от всичко. Последните му думи са: Тъгата ще продължи вечно и са казани на ухото на брат му.

За съжаление Тео е надживял Винсент само с няколко месеца. След смъртта му Йохана ги погребва един до друг и посажда бръшлян, който обхваща двата гроба и расте буен и зелен и до днес.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти