„Ракът не е смъртна присъда“: Вдъхновяващата история на Синтия Никсън

синтия никсън
Снимка: Getty

Синтия Никсън е американска актриса, активист и театрален режисьор, носителка на наградите “Еми”, “Тони” и “Грами” и пет пъти е номинирана за “Златен глобус”. По време на кариерата си тя влиза в много роли както в театъра, така и на големия екран.  

Повечето хора я помнят като Миранда Хобс от култовия телевизионен сериал ,,Сексът и градът”. Синтия Никсън и нейната екранна героиня са онзи рядък и удивителен случай, когато актрисата и ролята са в хармония и буквално неотделими един от друг. Воля, решителност и смелост - така може да се опише характерът и на двете. И именно тези качества помагат на звездата в реалния живот, когато разбира, че има рак. 

Синтия за първи път се сблъсква с рака на гърдата като дете, тъй като майка ѝ страда от коварната болест. Следователно, осъзнавайки, че се намира в рискова група, Никсън започва да се подлага на годишна мамография на 35-годишна възраст.  

Пет години по-късно, през 2006 г., тя е диагностицирана със злокачествено образувание в областта на гърдите. Лекарят казва, че туморът е толкова малък, че той дори не би го забелязал, ако не са били предишните рентгенови снимки. Може да се каже, че Синтия буквално спасява живота си, като започва такива прости, но невероятно важни прегледи навреме. 

Тъй като ракът е открит в ранен стадий, прогнозата е изключително обнадеждаваща. Лечението започва с лумпектомия, т.е. хирургична операция, по време на която се отстранява само туморът в млечната жлеза и малка част от тъканта. След това последва шестседмичен курс на лъчева терапия. За щастие всички тези усилия са възнаградени. 

Светът научава всички тези подробности само 18 месеца по-късно, през 2008 г. Синтия признава, че е решила да запази диагнозата и терапията в тайна, защото се страхувала, че папараците ще атакуват клиниката, в която се лекува. В момента, в който лекарите са убедени в пълна ремисия, Никсън решава да разкаже историята си. Иска нейният разказ да накара жените да се замислят за здравето си и да спрат да се страхуват от прегледи, които могат да спасят живота им. 

Няколко години по-късно Синтия отново се среща с онкологията, но на сцената на Бродуей. Тя играе ролята на учителката по поезия Вивиан Биринг, която е болна от рак. В името на толкова значима продукция за нея, актрисата дори бръсне главата си. Невероятната й работа, разбира се, не остава незабелязана от критиците и пиесата веднага е номинирана за награда "Тони". 

Сега Синтия Никсън продължава да помага на жени с рак на гърдата, ръководи фондация и продуцира няколко документални програми за това заболяване. Според нея всички тези усилия са насочени към това колкото се може повече хора по света да разберат, че „ракът не е смъртна присъда“. 

За битката на Синтия Никсън с рака и тази на още 14 знаменитости, вижте в нашата галерия:  

15 знаменитости, които се сблъскаха с битката с рака

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти