В памет на Славчо Пеев: 5 незабравими цитата на големия актьор

Днес стана ясно, че големият български актьор Славчо Пеев е приключил своя земен път. Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в профила си във Facebook.

"Светлина, Славе и благодаря за смислените мигове! Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов в социалната мрежа.

Славчо Пеев е роден на 4 април 1939 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" през 1964 г. Работи в Драматичен театър „Йордан Йовков" Толбухин и в Сатиричния театър „Алеко Константинов" от 1967 г., където е директор до 1989 г.

Актьорската кариера на Пеев включва изиграни над 70 театрални и 100 телевизионни роли, както и участия в 23 филма. Измежду филмите с негово участие са „Конникът" (1964), „Няма нищо по-хубаво от лошото време" (1971), „С деца на море" (1972), „Мисия Лондон" (2010) и много други. Режисьорската му кариера е свързана с театъра и започва през 2006 г. Тогава Пеев поставя „Римска баня" от Станислав Стратиев в Сатиричния театър. Други режисирани от него постановки  са „Две сватби и едно прелюбодеяние" от Рей Куни и „Таблата" от Димитрис Кехаидис.

В памет на великия Славчо Пеев днес ви припомняме 5 негови цитата, които сами по себе си говорят с какъв човек и талант се раздели българската сцена: 

1. „Комедията е цялостно нещо – тя е това, което става на сцената, това, което е режисирано, това, което сте мислисли с режисьора – и в крайна сметка публиката умира от смях”.

2. „Мисля, че днес на хората не им е до шегата. Може би трябва да се направят дни на шегата, които да прерастнат в дни на истината”.

3. „Преди доста години ние се готвехме за Деня на шегата. Измисляхме нещо, което ще разсмее околоните. Сега има едно мълчание”.

4. "Хората вече се замислят. Играе най-голяма роля това, че не се вижда краят, кога ще си отиде това, което е върху хората".

5. "С маски, през стол, как става комедията? Ние сме най-потърпевши. Други хора станахме. Всеки е срещу всеки".

Поклон пред паметта му!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти