В чест на великия Джак Никълсън - вечни цитати от "Полет над кукувиче гнездо"

В чест на великия Джак Никълсън - вечни цитати от "Полет над кукувиче гнездо"
Снимка: netinfo

Роден на 22 април 1937 г., Джак Никълсън, който всъщност се казва Джон, живее съзнателния си живот без баща. Като малко дете той смята, че баба му е майка му, а майка му Джун е по-голямата му сестра. Разбира се, като по-голям разбира истината. След като завърша гимназия Джак заминава за Калифорния, където започва работа в анимационното подразделение на Metro Goldwyn Mayer.

През 1962 г. се жени за Сандра Найт, от която има една дъщеря – Дженифър Никълсън. През 1968 г. двамата се развеждат. Джак има още четири деца: Калеб Джеймс Годар от връзката му със Сюзън Анспач, Хъни Холман от връзката му с датския супермодел Уини Холман, както и Лорейн Никълсън и Рей Никълсън от Ребека Брусар.

Днес звярът на Холивуд става на 81 години!

Големият пробив на актьора е през 1969 г. с участието му във „Волният ездач“ на Денис Хопър, където играе и Питър Фонда. Никълсън е номиниран за „Оскар“. Репутацията му се потвърждава и с филма през 1970 г. „Five Easy Pieces”, а за участието си отново е номиниран за статуетката. 

В седата на 70-те Джак Никълсън се снима във филма на Артър Пен „По Мисури“, където си партнира с Марлон Брандо. Безспорно следващата голяма роля на Джак е в „Сиянието“, режисиран от Стенли Кубрик.

До края на 80-те актьорът играе в много филми, който винаги ще останат в историята и домашната ни филмотека. 

В началото на 90-те Никълсън се пробва като режисьор в „The Two Jakes”, а две години по-късно е похвален от критиката за изпълнението си в „Хофа“. 

Новото хилядолетие започва отново с филм на Шон Пен - „The Pledge”. Последван е от „Относно Шмид“ и комедията „Психаротерапия“ с Адам Сандлър.

Последният завършен проект на Джак Никълсън е филмът "Как да разбера" през 2010. 

По-рано тази година Джак Никълсън официално сложи край на кариерата си след 12 номинации и 3 награди Оскар и повече от 70 филма зад гърба си. 

Джак Никълсън е казвал, че с годините "характерът му се е подобрил", макар и вече да не се харесва толкова на жените. Той е признавал също, че не харесва непрекъснатото внимание към него и не иска да бъде третиран като "мемориала на Линкълн".

А какво трябва да знаем за "Полет над кукувиче гнездо":

Американският писател Кенет Елтън Киси живее в ранните си години в семейната ферма и израства в доста религиозна среда. през 1959 г. става доброволец в правителствена програма за изследване на наркотични средства.

Участва в опити с наркотични вещества като ЛСД, мескалин и други. Много хора смятат, че това го е променило напълно.

Докато работи като санитар в една психиатрична болница започва да халюцинира за някакъв индианец, който мете пода. Това става основа на един от най-ярките образи в най-известната му творба „Полет над кукувиче гнездо“. Със силното си протестно звучене, тази първа книга на писателя го превръща в култова фигура за американската младеж от 60-те години на 20 век. 

Книгата разказва за историята на непокорния хулиган Рандъл Патрик Макмърфи, вкаран в психиатрична клиника с цел пречупването му пред правилата на системата.

В лентата по едноименния роман на Кен Киси, главната роля е поверена на Джак Никълсън. Филмът е големият победител на 48-та церемония по връчване на наградите "Оскар", като от 9 номинации печели статуетки в петте основни категории.

Днес ще споделим с вас вечните цитати от "Полет над кукувиче гнездо":

"Първата на изток тръгна, втората на запад свърна, третата не знам защо, кукувичето гнездо си избра едничка тя и над него прелетя."

"На Вик Лъвъл, който ми каза, че дракони няма, а после ме заведе в леговищата им." - това е посвещението в книгата "Полет над кукувиче гнездо".

"Никой не се оплаква от мъглата. Сега вече знам защо: колкото и да е неприятна, поне можеш да се шмугнеш в нея и да си спокоен, че си в безопасност."

"Те бяха само две човешки души, между които бе прескочила искрата на съчувствието - единствената светлина, облекчаваща и тайнствена, която мъждее понякога в мрака на отчаянието и болката."

"За да станеш първокласен мошеник, трябва да се научиш да отгатваш какво иска противникът ти, как да го накараш да си помисли, че ще го получи."

"Този свят принадлежи на силните. Силният да стане по-силен, като унищожи слабия."

"Какви ли не кучки съм виждал, ама тая води хорото."

"Сега той приличаше на някакъв стар часовник, който вече не показва времето, но и не спира с изкривени стрелки, с изтрит циферблат и ръждясала камбанка. Стар безполезен часовник, който просто продължава да си трака и да бие без да обозначава нищо."

"Цялата история ще ви се стори твърде ужасна, за да е действителна, твърде страшна, за да е истина."

"Красиво, жестоко, восъчнобяло лице, подобно на маска, лице, което не иска нищо. Виждал съм милиони такива."

"Господи, в каква бездна от апатия хлътнахме всички, какъв позор, истински позор!" "Щом изгубиш смеха значи си изгубил опорната си точка. Оставили се някой мъж да го мачка жена, дотам че да не се смее, той трябва да знае, че е изгубил едно от най-силните си оръжия. И ще започне да мисли, че тя е по-силна от него."

"Разкош голям не искам - мангизи само в джо-о-оба, а кой не ме харесва да си намери гро-о-оба."

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти