Тъмната страна на принцеса Маргарет: защо никой не желае да я кани на гости

принцеса маргарет
Снимка: Getty

Принцеса Маргарет е по-малката сестра на кралица Елизабет Втора. От драматичен опит за брак до публичен развод, бурният любовен живот на принцесата поставя кралското семейство под светлината на прожекторите. Всяка една стъпка е следена, а действията на който и да е член на фамилията са предварително съгласувани. Нейният любовен живот играе важна роля в модернизирането на любовта между кралските особи.

► Кралски архиви: 19-годишната Елизабет е имала ключова роля във Втората световна война

Представете си тази възхитителна гледка – нейно кралско височество принцеса Маргарет, графиня Сноудън, по-малката сестра на английската кралица, пее песни с близкия си приятел Джон Филипс от групата The Mamas and the Papas, свири на пиано, клюкарства и жадно отпива от чашата си със скоч. 

Да, тя обича да купонясва, но уловката е, че това треябва да се случи при нейни специфични условия. В крайна сметка толкова бурен начин на живот през годините в един момент я превръща от най-желаната жена на всяко светско събитие до персона нон грата. Но нека започнем отначало.

Принцеса Маргарет - бунтарката, красавицата... сестрата на Елизабет

Недоброжелателите ѝ например разказват:

"Били сме на същите домашни партита. Нейната арогантност, грубост и лошите ѝ маниери ужасяваха всички."

► Истината зад скандалната любовна афера на принцеса Маргарет и лорд Сноудън

Всъщност, още от малка Маргарет едновременно очарова и отблъсква гостите.

През тийнейджърските си години енергичната и смела принцеса е приемана като модерна млада дама с тежък характер, която не желае да играе по правилата, отворена и готова да избухне срещу всичко и всеки.

Прилага вроденото си остроумие, като използва кралския протокол, за да удовлетворява своите капризи и желания. През 1959-та в Париж по време на парти в нейна чест се възползва от правилото, че вечерята не може да започне, докато тя не се появи. Писателката и аристократка Нанси Митфорд разказва за този случай:

"Вечерята беше от осем и половина. Тогава пристигна нейният фризьор и се налага да чакаме часове, докато той ѝ направи някаква ужасна прическа. Когато тя се появи, приличаше на огромно кълбо от козина."

► "Той бе нейната най-голяма сила" - как принц Филип подчини живота и сърцето си на кралица Елизабет

Поведението на Маргарет бързо разгневява представителите на бляскавите бохемски среди, към които принадлежи и съпругът ѝ Антъни Армстронг-Джоунс. Как? Неусетно привлича хората с неустоимия си чар, след което се връща към образа ѝ на гранд дама. Дерек Джейкъби си спомня:

"Разговорът ни вървеше добре, беше добронамерена, разговаряхме за майка ѝ и сестра ѝ, тя ме накара да се почувствам наистина като неѝн приятел. В един момент обаче тя извади цигара, аз ѝ поднесох запалка, при което тя я сграбчи от ръцете ми и ме срази с думите: "О, не можеш да палиш цигарата, скъпи, не си ми чак пък толкова близък."

А любимата ѝ мишена несъмнено са красивите и талантливи хора. Доставя ѝ удоволствие да казва на художниците, че не харесва произведенията им. Когато се среща с бившата холивудска актриса Грейс Кели, Маргарет ѝ казва: "Е, ти не изглеждаш точно като филмова звезда."

► Когато дългът надделее първи, но любовта печели 70 години по-късно: преплетените истории на принцеса Маргарет и принц Хари

Журналистът Селина Хейстингс  разказва, че Маргарет веднъж я е накарала да премахне дъвка от подметката ѝ, докато се возят в кола по пътя към Двореца.

Приятелят ѝ Колин Тенант буквално рухва от изтощение, след като принцесата напуска частния му остров след края на краткото си посещение. 

Общо взето в паметта на светското общество хрониката на историите за неуважителното поведение на принцесата бунтар е дълга и шокираща, а тя от своя страна дълги години приема като лична кауза да държи изтощените си домакини под напрежение и видимо се радва на възможността да показва превъзходството си.

30 кралски скандала, които разтърсиха монархията

Ами нейната любяща сестра? Дори тя намира Маргарет за твърде взискателна гостенка и има с какво да се включи по темата. Нещо повече, до края на живота си Маргарет е смятана за толкова обсебваща и неприятна, че служители на Sotheby буквално подкупват колегите си да поговорят с нея поне за пет минути. 

И все пак, нейните истински приятели я приемат такава, каквато е, защото за разлика от всички други са осъзнали, че зад поведението ѝ се крие невинно желание да се забавлява, да вади хората от зоната им на комфорт и да привлича внимание, за което толкова силно мечтае от малка.

В заключение, едно щуро парти с принцеса Маргарет е всичко, от което търсачите на силни усещания се нуждаят. Когато тя най-после си тръгне, скуката отново се завръща, а на присъстващите не им остава нищо друго, освен да разказват и до ден днешен за тази вечер, която е била една от най-вълнуващите в живота им. 

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти