Кралски архиви: 19-годишната Елизабет е имала ключова роля във Втората световна война

кралица елизабет втора
Снимка: Getty

Като най-дълго управляващия британски монарх кралица Елизабет Втора е посветила целия си живот в служба на своята страна, и то още преди да стане кралица. Знаете ли, че тя се включва като активен член към британските въоръжени сили и е единственият жив монарх в света, служил във войната срещу Хитлер? Но нека започнем отначало.

Когато Елизабет се ражда през април 1926-та, тя не е първа в реда за наследяване на короната. Баща ѝ, Албърт, когото близките наричат "Берти", е вторият син на крал Джордж V. И така, животът ѝ се преобръща след смъртта на Джордж V през 1936-та и абдикацията на нейния чичо - Едуард VII, само няколко месеца по-късно - решението му да се откаже от короната, за да се ожени за Уилис Симпсън, освобождава трона за нейния баща, вече крал Джордж VI, което означава, че тя, 10-годишната Елизабет, е неговият пряк наследник.

► „По стълбата тя се качи принцеса и слезе кралица“ или когато Елизабет разбира, че сяда на трона

30 кралски скандала, които разтърсиха монархията

Джордж VI се опитва да се адаптира към новата реалност. Той е предпазлив, нервен и със здравословни проблеми, освен това е измъчван от безмилостно заекване, което прави публичните му речи и изяви особено агонизиращи за всички. Но когато войната започва, той намира начин да се справи (с подкрепата на съпругата си, правителствените служби и Уинстън Чърчил, разбира се).

Успява да помогне за укрепване на духа на британския народ, като отказва да напусне Лондон въпреки многократните въздушни атаки на нацистки самолети, които превръщат градовете в руини. Редовно посещава с кралицата най-опустошените места от нападенията. Когато бомбандировка през 1940-та сериозно уврежда част от Бъкингамския замък, довеждайки опасността на войната буквално до прага на кралството, кралицата отбелязва: "Сега мога да се изправя лице в лице срещу Изтока."

С нарастващата заплаха от германско нашествие британското правителство призовава кралицата да замине за Канада с двете си дъщери. Тя оказва, заявявайки:

"Децата няма да отидат без мен. Аз няма да тръгна без краля. А кралят никога няма да се съгласи да си тръгне."

В крайна сметка Елизабет и Маргарет напускат Лондон, както хиляди други деца, и прекарват по-голямата част от войната в замъка Уиндзор. През 1940-та двете осъществяват първите си публични обръщения, записвайки радиопредаване за децата във Великобритания и британските колонии по цял свят.

Кралиците също плачат: 5 редки фотографии на Елизабет Втора

Британският народ трябва да се обедини около своя единна кауза, затова Елизабет, подобно на много други млади англичани, копнее да има свой принос. Родителите ѝ не позволяват да се запише в армията, защото никоя жена от кралското семейство не го е правила досега. Те знаят, че дъщеря им е покорна и възпитана, но не подозират за огромната воля и характер, които носи в себе си. 

И така, след едногодишен дебат, в началото на 1945-та, само на крехката 19-годишна възраст тя се присъединява към женската организация към британската армия под рег. номер 230873 с име "Елизабет Уиндзор". Членовете на организацията осигуряват ключова подкрепа по време на войната, служат като зенитни артилеристи, радисти, механици и шофьори. Самата Елизабет преминава шестседмичен курс за обучение като автомеханих и до юли вече се е издигнала като младши командир. Научава се да деконструира, ремонтира и възстановява двигатели, да сменя гуми, да управлява всеки тип машина, върху която работи, включително джипове, камиони и линейки. Според списание Collier по това време за "тийнейджърката, облечена с гащеризон" най-голямата радост е "да се нацапа от работата и да покаже тези следи от труд на приятелите си"

Йозеф Менгеле - 20 ужасяващи факта за "Ангела на смъртта"

Новината за бъдещата кралица, която ремонтира автомобили, привлича медийния интерес по цял свят. Хората аплодират решението ѝ и дори я наричат "Принцесата Механик". И въпреки че родителите ѝ в началото не одобряват тази идея, те не скриват огромната си гордост, когато посещават нейното звено през 1945-та заедно с по-малката Маргарет и внушителен флот от репортери и оператори. 

► Принцеса Маргарет - бунтарката, красавицата... сестрата на Елизабет II

Елизабет все още работи за организацията, когато Германия се предава на 8 май 1945-та. Военната ѝ служба приключва и след капитулацията на Япония по-късно през годината.

Войната вече приключва, но оставя своите незаличими следи върху кралското семейство. Крал Джордж помага на страната в най-мрачния ѝ час, но това се отразява пагубно на здравето му. 

Абсурдни митове за кралското семейство, които развенчахме

През 1947 година уж хрисимата Елизабет отново се бори да си проправи път и да покаже характер. Този път е решена да се преодолее възраженията на своето семейство и да се омъжи за Филип Маунтбатън, гръцки млад офицер от кралски флот, когото познава от 13-годишна възраст. И така, през ноември, във времена на следвоенна икономическа криза, сватата в крайна сметка се състои. 

► Романтичният момент между младите Елизабет и Филип, който издава зараждащата се любов помежду им

Години по късно, някои от техните деца и внуци ще тръгнат по техните стъпи, като служат на военните сили, включително принц Чарлз, принц Андрю, принц Уилям и принц Хари, чийто 10-годишен стаж в британската армия включва две посещения на Афганистан.

И докато кралица Елизабет Втора днес е известна като страстен ездач и развъдник на коне, тийнейджърските ѝ години определено оставят дълбока следа върху нейния светоглед и това си проличава при възпитаването на наследниците ѝ. Тя учи децата да шофират, а през 90-те е заснета как стои зад волана на една от многото коли в кралската колекция. Известно е, че при възможност дори може да диагностицира и да поправи повредени двигатели и машини - така, както можеше и преди повече от 70 години.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти