Романтичният момент между младите Елизабет и Филип, който издава зараждащата се любов помежду им

принц филип кралица елизабет
Снимка: Getty/Gulliver

Любовната история на принц Филип и кралица Елизабет е легендарна – техният 73-годишен брак е най-дългият в кралската история, а двамата винаги са били най-голямата опора и подкрепа един за друг. Но много преди сватбата им през ноември 1947 г. е имало признаци, че двамата са били предназначени да бъдат заедно. Първите знаци на зараждащата се любов помежду им обществеността вижда за първи път на сватбата на общата им братовчедка, лейди Патриша Маунтбатън, през октомври 1946 г.

25-годишният Филип, принц на Гърция и 20-годишната принцеса Елизабет присъстват на сватбеното тържество в абатството Ромзи. Филип изчаква заедно с останалите шафери на входа, докато шаферките Елизабет и сестра ѝ Маргарет (носещи „много атрактивни рокли в бледо синьо“ според кралските хроникьори) и техните родители крал Джордж VI и кралица Елизабет минават заедно през вратата.

Когато кралското семейство стига до абатството, Елизабет сваля коженото си палто и среща погледа на усмихнатия принц Филип, точно когато фотографът снима. Така е направен емблематичния кадър, който предизвиква спекулации за любовта помежду им.

Слуховете обаче ще се окажат верни – когато 13-годишната Елизабет се запознава с далечния си братовчед Филип (тогава 18-годишен кадет в отпуск от флота, гостуващ на замъка Уиндзор през 1939 г.), тя казва на баща си, че е Филип е „единственият мъж, когото някога бих могла да обичам“, според Ню Йорк Таймс.

Въпреки че баща ѝ препоръчва да изчака търпеливо, Филип и Елизабет поддържат редовна кореспонденция помежду си, което е в основата на любовната им история. В крайна сметка Филип приема работа в офицерското училище в Англия, което им позволява да прекарват повече време заедно, а привързаността им да расте.

принц филип кралица елизабет
Снимка: Getty/Gulliver

За да се ожени за бъдещата кралица, Филип трябва да стане британски гражданин и да се откаже от гръцките и датските си титли, поемайки фамилното име Маунтбатън от семейството на майка си. Техният брак, който започва с грандиозна сватба през 1947 г., е наистина невероятен – Елизабет и Филип имат четири деца, пътуват много из целия свят и винаги разчитат един на друг в трудни времена.

„Той беше моята най-голяма сила и остана моя опора през всичките тези години“, каза кралицата през 1997 г. на тържеството по случай златната им сватба. „Дължа му дълг, по-голям, отколкото той някога би признал.“

Вълнуващият живот на принц Филип през годините

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти