„Туморът, който се хранеше с мен“: неизказаната история на Бриджит Бардо

С конституционните промени, които настъпиха в САЩ през юни 2022, скърбим заедно с всички хора, чийто избор над тялото им е отнет или е в опасност.

Затова споделяме една трагична история, която остава премълчавана. Историята на великата Бриджит Бардо такава, каквато е.

Всеки знае за безграничната любов на Бриджит Бардо към животните, особено към кучетата. Дори е казвала, че те са по-добри от хората. И, изглежда, дори по-добри от единствения ѝ син, към когото французойката не е изпитвала особени чувства от самото му раждане.

Щом 25-годишната актриса Бриджит Бардо разбрала, че е бременна, веднага се опитала да намери лекар, който да извърши аборт. Но във Франция подобни операции били забранени, така че никой не се осмелявал да поеме такава отговорност. Актьорът Жак Шарие е бащата на детето, затова убедил актрисата да се омъжи за него.

Но не бъркайте тази история с приказка, нито Жак Шарие с принц на бял кон.

В мемоарите ѝ „Инициалите на Б. Б.“ актрисата пише, че не е обичала актьора и филмов продуцент Жак Шарие толкова силно, че сериозно да иска да живее заедно с него.

Но се е страхувала да остане сама с детето в ръцете си. Тя се е опитала по всякакъв начин да прекъсне нежеланата бременност. Още щом е разбрала, започнала да се удря силно с юмруци в корема, за да предизвика спонтанен аборт. Молила е личния си лекар за морфин, но не е могла да прекъсне бременността в клиника, защото, както вече споменахме, във Франция те са били забранени до 1975 г.

Бриджит Бардо
Снимка: Getty

Цялата надежда на актрисата останала в лекаря, който бил готов да ѝ направи операция. Но и тук нищо не се случило - специалистите отказали да направят процедурата, дори и срещу милиони.

„Не бях готова да стана майка по никакъв начин.“

Тя разкрива, че е правила и други опити, като това да се хвърли надолу по стълбите - от отчаяние, че насила трябва да стане майка.

Когато  предлагат на бременната Брижит да играе във филма „Истината“, тя е на седмото небе, защото ролята е трагична и може да окаже благотворно влияние върху по-нататъшното развитие на кариерата ѝ. Но съпругът ѝ Жак бил бесен и се опитал да ѝ забрани да играе във филми. Мъжът скъсал сценария и заключил Брижит в стаята ѝ. Тогава я връхлитат най-страшните мисли и тя грабва опаковката с приспивателни.

„Исках да се освободя - във всеки смисъл на думата - исках и не можех, защото бях пленница на твърде известното си име и собственическата природа на Жак, пленница на тялото си, на лицето си, на детето си“, пише Бардо за онзи съдбовен ден, когато поглъща всички налични хапчета.

Красавицата крачи по линията между живота и смъртта в продължение на седмица, но оцелява. Междувременно отношенията ѝ с Жак Шарлие се влошават.

Всеки път, когато актрисата се опитва да излезе от дома си, съпругът ѝ я възпира. Жак и забранява да напусне къщата и дори прилага физическо насилие.

Актрисата не можела да отиде в болницата заради дебнещите фотографи, затова било решено да се оборудва родилно отделение директно в апартамента.

Когато на 11 януари 1960 г. се ражда бебето Никола, майка му моли да бъде взето веднага:

„Отхвърлих детето си! Той беше като тумор, който се хранеше с мен, който носех в подутото си тяло и чаках толкова дълго благословения момент, когато най-накрая ще ме отърват от него.“

Заради това, че е психически нестабилна и изключително травматизирана, се е наложило Никола да бъде отгледан от родителите на Жак Шарлие, което разкъсало връзката между Бриджит и сина ѝ за дълги години напред. Бриджит се опитва да възстанови отношенията си с Никола през 90-те, но той не желаел какъвто и да е било контакт. По-късно той успява да ѝ прости и да се свърже отново с нея.

„Никола има дълбока рана в себе си. Отношенията ни, въпреки че сме близки със сина си от много години, страдат от липса на ежедневна близост и взаимно разбиране“, казва Брижит в едно от интервютата си.

Въпреки че и до ден днешен отношенията им не са идеални, Бриджит казва, че обича сина си.

Споделяме тази история с вас, не за да демонизираме Бриджит, а за да покажем каква може да бъде реалността за много хора, когато майчинството е наложено насила. Една жена може да бъде истински любяща майка, когато сама е решила да поеме по този път. Насилието и отнемането на човешки права, може да доведе до болка, разкъсани семейства, разбити мечти и съдби. Нека направим така, че правото на избор да остане неприкосновено за всеки един човек по света.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти