Талантлив, сексапилен и малко луд: Лени Кравиц на 59!

Лени Кравиц е американски певец, роден на 26 май 1964 г. в Ню Йорк. Майка му е актрисата с бахамски корени Хелън Уилис. Баща му Сай Кравиц е телевизионен продуцент от ABC с руски произход. Лени е кръстен на чичо си Леонард, който е убит в Корея през 1951 г.

Лени прекарва детството си в Манхатън с родителите си, а през уикендите е с баба си Беси. Още на 3 години започва да „свири“ в кухнята върху тенджери и тигани, използвайки ги за барабани. На 5 вече заявява, че иска да стане музикант.

Лени Кравиц
Снимка: Getty

Започва да свири на барабани, а по-късно и на китара. Слуша рок, джаз, R&B, опера, госпъл и блус. Като дете често посещава „New York Theater“, където майка му работи. Именно тя е тази, която го окуражава да се занимава с музика.

На 15 години Лени е решен да гради музикална кариера. Напуска дома си. Прекарва време с приятели, спи в колите им. Вдъхновен от Дейвид Бауи, приема псевдонима „Romeo Blue“. Музиката му по онова време е силно повлияна от Принс.

През 1974 г. се мести със семейството си в Лос Анджелис. Там става част от хора California Boys. Фен е на Led Zeppelin, Kiss, Aerosmith, Джими Хендрикс, Pink Floyd, Cream и The Who. Завършва гимназията „Beverly Hills“, където негов съученик е Слаш.

През 1982 г. завършва училище и успява да убеди баща си да му даде пари, за да започне да прави записи, вместо да учи в колеж. Още с първото си демо получава няколко предложения за работа от различни компании. Единственото условие е Лени да промени малко музиката си с цел да стане „достатъчно черна“. Той отказва.

Лени Кравиц
Снимка: Getty

През 1987 г. Лени се жени за Лиса Боне, от която има дъщеря Зоуи (на снимката горе). С Лиса се развеждат през 1993 г. През 2002 г. се появяват слухове, че Лени е сгоден за Адриана Лима, но той отрича. През 2003 г. се среща с Никол Кидман, но през 2004 г. се разделят.

През 1989 г. излиза дебютният албум на Лени „Let Love Rule“, който се превръща в хит. Скоро след това той написва и хита на Мадона „Justify My Love.“

Албумът му от 1993 г. „Are You Gonna Go My Way“ се счита за един от най-успешните и с право, защото всяка песен от този албум е хит. Той носи голямата слава на Лени Кравиц, който получава много предложения и се появява на корицата на много известни списания.

По-нататъшната кариера на Кравиц е съпътствана от много и престижни музикални награди – в САЩ, Великобритания и Австралия. В началото на новото хилядолетие Кравиц работи успешно с Майкъл Джексън, изпълнявайки негови песни и прави световни турнета.

Издава още няколко албума. Пише и продуцира музиката за дебютния албум на Ванеса Паради от 1992 г. Прави няколко съвместни песни с Aerosmith и Мик Джагър.

Лени Кравиц в страхотна форма пред Men's Health

През 2008 г. за първи път изнася концерт в България като част от световното му турне „Get on the Bus with the Love Revolution Tour“. Вторият му концерт в София беше през 2019 г. с турнето „Raise Vibration“.

Лени Кравиц
Снимка: Getty

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти