Тайната страст на Елизабет II и американската джаз легенда Дюк Елингтън

Кралица Елизабет е почитателка на блуса и джаза - а американската джаз легенда Дюк Елингтън е в списъка ѝ с любимите ѝ артисти!

96-годишната монархиня е направила британския джаз музикант Гари Кросби „много щастлив“ с особения си интерес към музикалните жанрове, разкри той в предаването Blues Show/ Блус шоу на BBC Radio Two в понеделник вечерта.

Кросби разказа на водещата на предаването Серис Матюс и за радостта си, че през 2019 г.  получи медал на кралицата за музика. Контрабасистът е първият джазмен, удостоен с тази награда, която получава от кралицата в Бъкингамския дворец.

Когато Матюс го пита дали кралицата харесва блуса, Кросби веднага отговоря: „Дюк Елингтън“.

„Спомена Елингтън и колко много оценява музиката и инструментите и начина, по който те се усилват, което просто ме зашемети за около минута“, добави той. „Просто седях там и си казах: „Това наистина ли се случва? Кралицата ми говори за преусилване на акустични струнни инструменти!“

Той си спомня как двамата са говорили за това колко им е трудно да разберат как 60 000 души могат да седят на полето с гигантски колони и да се опитват да слушат акустични инструменти, които се усилват отново по електронен начин.

„Никога няма да звучи по същия начин, нали?“, попитала Кралицата Кросби, който си спомня за момента: „И трябваше да отговоря нещо, а аз просто си казах: „Наистина, Кралицата?“ Почувствах се толкова щастлив.“

Този разговор с кралицата през 2019 г. е втората му среща с монарха. Тя също така награди прочутия лидер, музикален аранжор и преподавател с орден OBE (офицер на Ордена на Британската империя).

Любовта на кралица Елизабет II към конете

Когато водещата на радиопредаването, Матюс, предположи, че кралицата е трябвало да отиде на Уудсток, Кросби каза:

„А може би не. Тя не е искала да отиде в Уудсток. Мисля, че по звученето на инструментите тя е любителка на акустичните инструменти. Това са вибрациите, които ѝ допадат.“

През юли 2019 г. Кросби беше удостоен с медала на кралицата за музикалния си талант, влиянието си върху създаването на джаз във Великобритания и работата си в подкрепа на млади хора в неравностойно положение.  

Приятелите и семейството на кралицата по-рано разкриха, че сред любимите музикални жанрове на монарха са също така шоутуни, биг бенд звуци, песни от епохата на Втората световна война и химни.

Ярките одежди на кралица Елизабет II

Прочетете още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти