Специално

Стихия на сцената и в живота: 11 неизвестни факта за великата Монсерат Кабайе

Монсерат Кабайе
Снимка: Getty

Всички сме чували за Монсерат Кабайе, както и нейния велик сопран. Дори хората, които не обичат оперната музика, знаят името ѝ. Мария де Монсерат Вивиана Консепсион Кабайе и Фолк е прочута със своето белканто и интерпретациите си на роли от Росини, Белини и Доницети. Какво обаче не знаем за живота на оперната певица?

Представление по време на силна буря

В деня на представлението на открито на операта "Норма" на Винченцо Белини през 1974 г. в Южна Франция се разразява силна буря. Дългоочакваното събитие може да се наложи да бъде отменено в последния момент. През цялото време в грандиозния римски амфитеатър девет хиляди зрители очакват Монсерат Кабайе в главната роля на "Норма". Въпреки тези неблагоприятни условия певицата и музикантите все пак решават да излязат на сцената. За тази легендарна музикална вечер има направен документален филм - „Монсерат Кабайе изпява Норма – магичните моменти на музиката”, който можете да гледате по Marquee TV, част от ТВ платформата на EON.

Работила е като шивачка

Родена е на 12 април 1933 г. в Барселона. Още от дете започва да взема уроци по пеене, но когато е на 14 г. баща ѝ се разболява и се налага да напусне работата си в местния завод за химически торове. Монсерат Кабайе се хваща на работа като шивачка, за да помогне в издръжката на семейството. Майка ѝ Анна е дизайнер на дрехи, но няма постоянна работа. Когато става звезда, Монсерат Кабайе не се доверява на друг дизайнер, освен на майка си.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Монсерат Кабайе
Снимка: Getty

Художник на път

Звездата рисува „доста прилични портрети“ с акварели, молив и дори с маслени бои. Тя не се разделя с водните боички и често рисува пейзажа от хотелския си прозорец в градовете, в които отсяда.

Закъсняла за собствената си сватба

Колкото е дисциплинирана в работата, толкова е хаотична в личния си живот. Всички нейни близки се оплакват от това, че вечно закъснява. Монсерат Кабайе е прочута с това, че закъсняла за собствената си сватба. През 1964 г. тя сключва брак с известния испански тенор Бернабе Марти, с когото понякога пее на една сцена.

Щастливо семейство

„Аз съм щастлива, че съдбата ми позволи да направя кариера. Но на първо място съм горда, че създадох прекрасно семейство и имам две прекрасни деца. В къщата на родителите ми, гледайки отношенията на мама и татко, осъзнах, че е важно никой човек да не е доминиран. И по същия начин аз и съпругът ми се опитваме да отглеждаме децата си. Всяко дете има своя собствена човешка личност, със свой собствен характер, които трябва да бъдат уважавани. И аз съм горда да кажа, че нашето семейство е хармонично. Винаги се опитвам да уверя хората, че децата ми не страдат, защото майка им е знаменитост. В крайна сметка музиката е просто моя работа. Освен музика имам, разбира се, други интереси и отговорности. И те са преди всичко – моето семейство“, споделя приживе Кабайе.

Фреди Меркюри – приятел и фен

Великият Фредерик Бонсара не е пропускал нито един неин концерт. Вокалът и създател на Queen е написал специално за Монсерат парчето „Exercises in Free Love“. Песента „Barcelona“, която през 1992 г. изпълниха в дует на Олимпийските игри в Испания, стана хит.

Не ѝ пукаше за теглото

Мосерат обожаваше вкусните ястия и беше изтънчена кулинарка. Един от специалитетите ѝ беше ягодов сладкиш, който приготвяше за семейството и приятелите си. Според Кабайе оперната певица трябва да може да си държи диафрагмата, а за това е нужно да има обем. Слаботелесната певица няма да има достатъчно мощен глас, обосноваваше тя.

Беше страшна, когато се ядоса

Според руския продуцент Вячеслав Тетерин гневът на певицата е бил „титаничен” и изригвал като вулкан. „Може да се разяри за дреболия. Тя влиза в роля, заема заплашителна поза, очите святкат, веждите се свиват. Разяри ли се, никой не смее гък да каже. Хубавото е, че бързо отминава и тя дори може да се извини, ако види, че е изплашила човека“, споделя той.

Монсерат Кабайе
Снимка: Getty

В Азербайджан беше персона нон грата

Няколко години преди смъртта ѝ през 2018 г. Монсерат Кабайе беше обявена за персона нон грата в Азербайджан заради посещение в Нагорни Карабах. Баку смята автономната област за окупирана азербайджанска територия. Финландия е другата държава, в която Монсерат не пее. През 1992 г. е имала договор с Хелзинки, който с радост е прекратила поради несходство в характерите. Оказало се, че пламенната Монсерат и хладната финландска публика просто не мелят брашно. За сметка на това с бившия украински президент Виктор Юшченко бяха в отлични отношения. През 2006 г. той ѝ връчи ордена „Принцеса Олга I степен“.

Затвор за измама

През декември 2015 г. съдът в Барселона осъди Монсерат Кабайе на шест месеца затвор за измама. Певицата като физическо лице беше обвинена в неплащане на данъци в испанската хазна през 2010 г. Кабайе формално се водела за жител на Андора, което ѝ позволило да не плаща данъци в Испания. Прокуратурата обаче установила, че певицата използвала своето фиктивно „пребиваване“ в Андора с единствената цел да избегне плащането на данъци, като всъщност постоянно е живяла в Барселона. В залата на съда тя не присъствала лично, а показанията си давала чрез видеовръзка, позовавайки се на влошеното си здраве. Признала вината си и така присъдата ѝ била обявена за условна.

Конкурс на нейното име

В Сарагоса, Испания, се провежда конкурс, носещ нейното име, където до смъртта ѝ имаше майсторски класове, водени от самата Монсерат Кабайе.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти