Спомените на кралица Елизабет II: Короната винаги ми е била тежка

g
Снимка: Pinterest

Кралица Елизабет II се оплака от тежестта на короната във филм на Би Би Си, който ще бъде излъчен в неделя, предадоха „Ройтерс” и БТА. В него тя за първи път говори за коронацията си преди 65 години.

Принц Чарлз е разказвал как майка му се е упражнявала да носи 2,2-килограмовата корона на Св. Едуард, докато са го къпели като дете. Кралицата носи две корони - тази и Имперската корона, която слага на официални събития.

Такива са например откриването на годишната сесия на парламента, когато тя произнася речи, очертаващи законодателните планове на правителството.

„Не можеш да погледнеш надолу и да прочетеш речта, трябва да държиш речта високо. Защото ако се наведеш, вратът ти ще се счупи и короната ще падне”, казва с усмивка Елизабет Втора. „Така че има някои недостатъци на короните, но иначе са доста важни".

Документалният филм показва как тя се взира с любопитство и след това се усмихва, докато потупва перлите, висящи от короната, тежаща един килограм. Две от тях са купени от нейната съименичка кралица Елизабет Първа от династията на Тюдорите.

„Те трябвало да послужат за обеци на кралица Елизабет. Не изглеждат много щастливи сега. Повечето перли искат да бъдат живи същества. Тези просто висят тук години наред, което е доста тъжно", каза британската кралица.

g
Снимка: Pinterest

Елизабет Втора разговаря 1,5 часа с експерта по коронации Аластър Брус.

„Не задаваш на кралицата пряк въпрос, а правиш коментар, на който тя отговаря”, обясни той.

g
Снимка: Pinterest

Специалистът добави, че е останал с впечатлението, че Елизабет Втора не е привърженичка на тежката корона и е „много практична” в отношението си към този тип кралски украшения.

Връщайки се към спомените от коронацията си, британската кралица каза, че е имала затруднения и с роклята. Тя била украсена с копринена бродерия, перли, златни и сребърни нишки.

„Спомням си момент, в който заседнах във власинките на килима и не можех да помръдна", добави тя.

g
Снимка: Pinterest

Документалният филм, озаглавен „Коронацията", фокусира вниманието върху 2 юни 1953 г., когато кралицата е коронясана след смъртта на баща си, крал Джордж Шести, предишната година.

В продукцията са използвани архивни кадри, които показват децата на кралицата, принц Чарлз и принцеса Ана, тогава съответно на 4 и 2 години.

g
Снимка: Pinterest

Последвайте ни и в Инстаграм ТУК

g
Снимка: Pinterest

Още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент