Смъртта на Лейди Даяна - загадката, която никой не можа да разгадае

От трагичната смърт на принцеса Даяна на 31 август 1997 година са изписани и изговорени милиони думи за онова, което наистина случи в нощта, в която тя загина, и защо.

Вероятно, подобно на убийството на американския президент Джон Кенеди, никога няма да разберем отговорите на всички въпроси, възникнали покрай разследването на онази фатална катастрофа.

Беше ли смъртта на принцеса Даяна наистина нещастен случай, или поръчково убийство?

Мнозина все още твърдят, че тя е била убита. Малко преди трагичния си край, тя предрича в писмо до своя верен иконом, че ще бъде убита в автомобилна катастрофа.

Съществуват много конспирации относно смъртта на Даяна - бременност, убийство, плануван брак или просто нещастен случай?

Телефоните на чуждестранните кореспонденти в Париж започват да звънят пронизително в един часа през нощта на 31 август 1997 година.

принцеса даяна
Снимка: Getty/Gulliver

След едно много горещо парижко лято слънцето в онази скучна събота най-сетне се скрива зад гъсти облаци и градът си поема глътка свеж въздух. Гражданите на Париж били уморени, лятната ваканция била свършила, но все още никой не бил готов да се върне на работа, в училище или в университета.

Журналистите също се чувствали премалели; „мъртвият сезон“ идвал към края си и есента щяла да донесе нови политически скандали, бедствия и войни за отразяване.

На телефоните на спящите кореспонденти упорито звънели редактори от цял свят. Всички задавали един и същи въпрос:

„Чухме, че Ди е претърпяла автомобилна катастрофа в някакъв тунел. Можем ли да разчитаме на история в следващия половин час за нашето първо сутрешно издание?”.

Никой от тези журналисти не успява да мигне повече през следващите няколко дни, знаейки че може би работят по най-големия случай в кариерата си. Впоследствие, някои от най-нечувствителните от тях признават, че са спечелили толкова много пари от тази трагедия, че са могли да се отдадат на луксозна почивка след това.

На 31 август 1997, Даяна умира след автомобилна катастрофа в тунела Пон дьо л'Алма в Париж, заедно с Доди Ал-Файед и мениджъра по сигурността на хотел Риц — Париж, Анри Пол, който е шофирал наетия Мерцедес-Бенц през Париж, но бил преследван от папараци. Техният черен Мерцедес-Бенц S280 се блъска в тринадесетата колона на тунела. Двулентовият тунел е построен без метална бариера пред колоните. Нито един от четиримата пътници в колата не е бил с предпазен колан.

принцеса даяна
Снимка: Getty/Gulliver

Кръвният анализ показва, че Анри Пол е бил под влияние на алкохол, докато е шофирал. Карал е с висока скорост, за да избяга от преследващите ги папараци. Тестовете показват, че има съдържание на алкохол в кръвта си три пъти повече от допустимите норми. 

Защото в онази августовска нощ Даяна, принцесата на Уелс, умря от раните си, получени в автомобилна катастрофа в един парижки тунел, само на 36 години.

А преди онази нощ, ако бяхте попитали някого – мъж или жена – коя е най-красивата и състрадателна жена в света, с която бихте искали да излезете на вечеря, те щяха да ви отговорят: принцеса Даяна.

Самата Даяна започва с конспирациите всъщност...

През октомври 1996 година, десет месеца преди смъртта си, Даяна пише писмо до Пол Бюрел – когото неофициално била издигнала от иконом до свой довереник и приятел – че ще бъде убита в автомобилна катастрофа. Бюрел пише в своята книга „Кралски дълг„, че Даяна му била казала, че ще напише това писмо, обяснявайки:

„Ще му сложа дата и искам да го пазиш. За всеки случай“.

Тя пъхнала писмото в плик и го надписала с „Пол“. Той запазил не само писмото, но и плика. Тя назовавала лицето, което щяло да я убие: всекидневникът „Мирър“ публикува част от писмото, но, опасявайки се от съдебно преследване, скрива въпросното име. Даяна пише:

„Седя тук на бюрото си през октомври, жадувайки някой да ме прегърне и да ме окуражи да бъда силна и да държа главата си високо. Тази определена фаза от живота ми е най-опасната“.

Сетне тя продължава с подробности как ще бъде убита и назовава името на своя убиец. Тя пише:

„[Име] планира „инцидент“ с колата ми, авария на спирачките и сериозна травма на главата, за да разчисти пътя си за женитба с Чарлз“.

За да прочетете за всички конспирации, които се въртят около смъртта на принцесата, разгледайте галерията ни.

>>> Към галерията 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти