Скъпа прекрасна Кейт, ти показа, че си достойна да заемеш мястото на принц Филип

кейт мидълтън принц филип
Снимка: Getty

Публикуваме превод на текста с оригинално заглавие "Kate, a class act who can be the monarchy's rock" на Сара Вайн за Daily Mail от 18 април. Тя е британски журналист, който пише за таблоидния вестник от 2013 г. насам. 

По думите на Шекспир: „някои се раждат велики, други постигат величие,  а към трети величието снизхожда.” 

Принц Филип в известен мисъл беше и трите, човек, роден като член на гръцкото кралско семейство, чието рождено право по-късно му е отнето, някой, който трябваше да работи усърдно, за да заслужи мястото си в обществото, човек, който беше най-голямата опора на кралицата в продължение на седем десетилетия и остана в историята като най-дълго служилия консорт на всички времена.

Херцогът на Единбург не беше човек, който настояваше за призвания и привилегии по право, той държеше да си ги извоюва сам. Той знаеше, че титлите не са достатъчни, за да те направят истински принц. Да, може би беше твърде помпозен и устремен към вълнуващи преживявания и модернизации, но под тази повърхност имаше дълбок смисъл и решимост да утвърждава стоята стойност.

И все пак той носеше на плещите си тези постижения с такава лекота. Погребението му в събота беше толкова трогателно именно заради тази простота и непретенциозност, които сякаш успяха да илюстрират точно това чувство:

Погребението на принц Филип

Предварително планирано от самия херцог, то успя да предаде усещането за велико национално събитие, но без да помпозничи и да величае. То беше толкова отдаване на почит към мъжа, колкото и отдаване на почит към институцията и към жената, на която служи. И приживе, и в смъртта си той затвърди отдадеността към своя дълг, докато остана верен на самия себе си.

Днес такъв силен характер вече се среща все по-рядко, а това е една от причините принц Филип да ни липсва толкова много.

Кралското семейство обаче извади късмет. След десетилетия брачни раздори, погрешни преценки и нещастия, в редиците им има човек, който е готов да заеме ролята си на кралски консорт с интелект и способност да гледа на нещата отвъд собствените си нужди: херцогинята на Кеймбридж.

Кейт Мидълтън на погребението на принц Филип

Онова свежо и стройно момиче, което спечели сърцето на принц Уилям в университета „Сейнт Андрюс“ преди цели 20 години, сега се е превърнало в зряла, мъдра и способна жена, всеотдайна и отговаряща на високите изисквания съпруга и майка, олицетворение на стила и елегантността, завършена публична личност - някой, чиято аура излъчва скромност, спокойствие, но и огромна сила.

А досега всичко това никога не е било толкова очевидно, колкото в този съботен следобед.

Когато пристига в Уиндзор на 17 април, тя поглежда към обектива, погледът ѝ е сериозен, поведението ѝ е мрачно, но безупречно овладяно и достойно. Класата ѝ, разбира се, не ни изненадва. През последните няколко години, особено във времена на пандемия, тя не прави нито една грешна стъпка. Излъчва подходящия микс от дискретност и топлина, дава ни възможност да надникнем в живота ѝ като съпруга на принц, но без да издава повече от необходимото. 

На погребалната служба обаче тя вдигна още по-високо собствената си летва.

И не става въпрос само за облеклото и позата ѝ, а за начина, по който осветява помещението в един от най-мрачните моменти. Нейната доброта и чувство за дълг проблясват в решението ѝ да остави настрана всяко чувство за лично негодувание, което тя изпитва по отношение на Хари, Меган и онова интервю, което я представи в негативна светлина, за да направи това, което е най-добро за съпруга ѝ, семейството му и в крайна сметка за нацията, и да изглади пътя към помирение между братята.

Нека бъдем честни, тя има пълното право да не каже нито дума на Хари. Не само заради казаното от херцогинята на Съсекс в интервюто за Опра, че именно Кейт я е разплакала дни преди сватбата на херцозите на Съсекс, а не обратното, а и защото всичко това силно и дълбоко е разстроило самия Уилям. Защото Уилям е този, който е усетил жилото на братското предателство и унижението от това да бъде представен като член на семейство на насилници и расисти. Никой не би обвинил херцогинята на Кеймбридж, ако тя беше решила, че за каквато и да е форма на помирение на този етап е прекалено рано.

Но вместо да се отдръпне от предизвикателството, тя го посреща челно след края на погребението. 

Тя знае, че целият свят ги гледа в този момент, и решава да протегне приятелска ръка на Хари и да го въвлече в разговор. Тя решава да пренебрегне начина, по който се е почувствала след онова интервю, в името на общото благо. Тя вижда възможност да внесе лъч светлина и надежда в този толкова мрачен и скръбен ден. И тя успява да го направи, и то с безпроблемен чар и такава щедрост на духа.

Никой не знае дали разменените думи между Хари и Уилям са крачка към тяхното сдобряване. Но Бог обича Кейт заради това, че опита. Че постави тяхното щастие над личното ѝ удовлетворение.

И няма как да пропуснем да вметнем какъв контраст е другата кралска съпруга в слънчевата Санта Барбара, която винаги толкова бърза да се обиди, толкова е отдадена на образа ѝ на жертва. Е, тя може да говори каквото си пожелае, но тихата искреност на доброто сърце на херцогинята на Съсекс е цялата истина, която трябва да знаем. 

Защото Кейт е разбрала, както и херцогът на Единбург преди нея, че да бъдеш в британското кралско семейство е дълъг и труден път за извървяване, но ако правиш малки и добре обмислени стъпки и се вслушваш в спокойния глас на разума и мъдростта, един ден заслужено ще получиш честта да станеш опората на една голяма и още по-обичана институция.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти