Скандали, политически послания и страхотна мода с българско участие откри Кан 2019

Кан 2019
Снимка: Getty

Международният филмов фестивал в Кан беше открит за своето 72-ро издание в сряда, но противоречията започнаха още преди началото му.

Решението Ален Делон да получи почетна Златна палма тази година беше оспорено от редица защитници на женските права като Мелиса Силвърстийн, основател на организацията „Жените и Холивуд“. Причината е признанията на 83-годишния актьор, че е удрял жени в миналото си, позицията му срещу осиновяване на деца от еднополови двойки и симпатиите към крайно десни политици.

Кан 2019
Снимка: Getty

„Не даваме на Ален Делон Нобелова награда за мир“, защити избора артистичният директор на Филмовия фестивал в Кан Тиери Фремо по време на пресконференция, и допълни: „Делон е свободен да има подобни мнения, макар ние да не ги споделяме.“ Фремо акцентира, че фестивалът ще почете Делон като актьор, „обръщайки внимание на неговите постижения във филмовата индустрия, които нямат нищо общо с политическите му възгледи или приятелството с (основателя на крайно дясната партия Национален фронт) Жан-Мари Льо Пен.“

Вижте ТУК снимки от червения килим на Кан 2019 >>>

Режисьорът Алехандро Гонзалес Иняриту („Бърдмен“, „Завръщането“), който е председател на фестивалното жури тази година, обвини световните лидери в управление с „невежество“, „ярост, гняв и лъжи“. Преди церемонията по откриването 55-годишният Иняриту сподели, че построяването на стена на границата между САЩ и Мексико може да предизвика нова световна война.

Кан 2019
Снимка: Getty

„Не съм политик, но като артист мога с отворено сърце да изразя какво мисля и какво смятам за истина чрез работата си и това, което оставям с нея“, сподели носителят на „Оскар“. Останалите членове на журито тази година са още актрисите Ел Фанинг и Маимуна НДиайе, режисьорите Йоргос Лантимос, Павел Павликовски, Енки Билал, Кели Райхарт, Робин Кампийо и Алис Рорвахер.

Кан 2019
Снимка: Getty

72-рото издание на Филмовия фестивал в Кан беше открито с новия филм на Джеймс Джармуш „Мъртвите не умират“. Зомби комедията разказва за полярен фракинг, който изкарва Земята от релси. В лентата участват Бил Мъри, Адам Драйвър, Тилда Суинтън, Селена Гомез и др.

Червеният килим на събитието включваше и българско участие. Италианската актриса и продуцент Тициана Рока беше облечена в рокля на дизайнерката София Борисова.

Кан 2019
Снимка: Getty

Вижте ТУК още най-добре облечени от откриването на Кан 2019  >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти