Рекорди на тазгодишните Оскар-и

Рекорди на тазгодишните Оскар-и
Снимка: Thinkstock

Оповестяването на номинациите за наградите Оскар даде пореден повод за гордост на музикалната фамилия Нюман, която се оказа най-номинираното семейство в историята на отличията на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, предаде Асошиейтед прес.

За оригиналната музика към филма "Мостът на шпионите" Томас Нюман получи 13-ата си номинация за Оскар. С нея номинациите на музикалната фамилия Нюман, включваща Алфред,Лайнъл, Емил, Томас, Дейвид и Ранди, стават общо 89 - повече от което и друго семейство в историята на Оскарите.

Силата се оказа на страната на легендарния филмов композитор Джон Уилямс. За музиката към касоразбивача "Междузвездни войни: Силата се пробужда" 83-годишният Уилямс беше номиниран за Оскар за 50-и път.

Никой друг жив човек няма толкова номинации за най-престижните киноотличия. Въпреки това Джон Уилямс трябва да получи още 10 номинации, за да подобри постижението на рекордьора за всички времена - Уолт Дисни, който е номиниран 59 пъти.

Своеобразен рекорд постави и Дженифър Лорънс - с поредната си номинация за Оскар 25-годишната звезда стана най-младата четирикратно номинирана актриса. Лорънс е с номинация за главната си роля в "Джой".

Младата холивудска звезда вече има Оскар за най-добра актриса в колекцията си за изпълнението си в "Наръчник на оптимиста".

В актьорските категории осем души получиха първите си номинации за Оскар - Брайън Кранстън за "Тръмбо", Том Харди за "Завръщането", Шарлот Рамплинг за "45 години",Марк Райлънс за "Мостът на шпионите", Бри Ларсън за "Стая", Дженифър Джейсън Лийза "Омразната осморка", Рейчъл Макадамс за "Спотлайт" и Алисия Викандер за "Момичето от Дания".

Силвестър Сталоун стана шестият актьор, номиниран за Оскар за една и съща роля в различни филм. Сталоун получава първата си номинация през 1976 г. за превъплъщението си в образа на Роки Балбоа в първия филм от поредицата "Роки".

Сега ветеранът е номиниран за най-добър актьор в поддържаща роля за завръщането си като Роки Балбоа в спинофа "Крийд: Сърце на шампион".

Останалите актьори, номинирани за Оскар за една и съща роля в различни филми са БингКросби като отец О'Мали, Пол Нюман като Еди Фелсън, Питър О'Тул като Хенри Втори, Ал Пачино като Майкъл Корлеоне и Кейт Бланшет като Елизабет Първа

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти