Предстои първият полуфинал на "Евровизия" 2014

В датската столица Копенхаген 16 държави ще излязат на сцената в борба за първите десет места, които биха ги изпратили на финала на 10 май.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер от 22:00 българско време е първият полуфинал на песенния конкурс "Евровизия" 2014.

В датската столица Копенхаген 16 държави ще излязат на сцената в борба за първите десет места, които биха ги изпратили на финала на 10 май, съобщиха организаторите.

Късно снощи приключиха първите две генерални репетиции на участниците в полуфинала, като на втората от тях гласуваха и членовете на журитата в държавите, участващи в първия полуфинал. Тежестта на техния вот е 50%, а другата част от резултата ще бъде решен тази вечер от телевизионните зрители.

По традиция преди началото на шоуто текат оживени дискусии, анализи и прогнози за крайния изход. Букмейкърите дават предимство на Армения, Швеция, Унгария, Азербайджан, Украйна, Белгия, Холандия, Русия и Черна гора, докато музикалните експерти предупреждават, че този полуфинал е на практика непредвидим и всеки възможен краен изход него не би могъл да се разглежда като изненадващ.

Въпреки че България тази година не участва на "Евровизия", българската следа и в този случай е налице. Нея я откриваме в песента на Русия, чийто продуцент е роденият в България Филип Киркоров.

За звездата на руската естрадна музика това е пореден досег с конкурса, като винаги той е бил от страната на композитор и продуцент. Подобен е и случаят сега, тъй като Киркоров е един от композиторите на песента "Shine", с която младите близначки - сестри Толмачови представят страната тази година на "Евровизия".

И тази година организаторите са се постарали да реализират много мащабна телевизионна продукция. Мястото на провеждане на конкурса тази година е необичайно, тъй като арена на музикалната надпревара ще бъдат два огромни склада, които в миналото са били част от корабостроителница, намираща се на полуостров в покрайнините на Копенхаген.

За по-малко от три месеца съоръженията в така нареченият "Евровизионен остров" бяха подготвени, като организаторите трябваше да подменят цялата покривна конструкция и да изградят трибуни за зрителите. Сцената също е вдъхновена от индустриалното минало на сградата и наподобява предната част на кораб, която е заобиколена от вода.

Шоуто тази вечер ще бъде открито от миналогодишния победител в конкурса Емели де Форест, която ще изпее новия си хит "Rainmaker".

Организаторите са подготвили и редица изненади, част от които вдъхновени от идеите на зрителите, които в месеците, предхождащи Евровизия 2014 участваха активно в кампанията "Моята евровизионна идея" (My Eurovision Idea).

Първият полуфинал на "Евровизия" 2014 ще се предава в над 45 страни от Европа и света, сред които Австралия, Нова Зеландия, Китай, Казахстан, Канада и други.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти