Пол Нюман - историята на вечния синеок изкусител на Холивуд

Пол Нюман
Снимка: Getty

На този ден преди 98 години е роден Пол Нюман - един знаменит актьор и изключително красив и магнетичен мъж, спечелил си славата на актьора с най-завладяващия син поглед. 

Той е любимец на милиони киномани по света, но едва ли се знае, че обстоятелствата твърде дълго са възпрепятствали изгряването и на неговата звезда на американския филмов небосклон: първоначално службата в армията, в която към края на Втората световна война е бил радист, после – семейните задължения - след смъртта на баща му някой е трябвало да върти търговията в семейното магазинче за спортни стоки и не на последно място, разбира се, създаването на собствено семейство и превръщането му в млад татко на три деца, които му родила първата съпруга Джаки, с която живял 9 години.

Но призванието, в края на краищата, взема връх. И Нюман поема по своя дълъг и нелек актьорски път - отначало на сцената, а после и на екрана. Естествено, много му помага наученото от Лий Страсбърг и Елия Казан в прочутото "Актърс студио", както и хармоничната връзка с втората му съпруга – чудесната актриса Джоан Удуърд. 

Тя е не само негова любима жена в продължение на цели пет десетилетия, майка на трите му дъщери, но и умна съветница, благодарение на която Пол избира много правилно своите роли в киното. 

Пол Нюман - мъжът, който омагьоса Холивуд

Първата му запомняща се филмова изява е през 1956г., когато се превъплъщава в боксьора-шампион в тежка категория Роки Грациано в биографичната лента „Там горе някой ме харесва“ (Somebody Up There Likes Me). През 1957-а партнира на Джоан Удуърд в „Дългото горещо лято“ (The Long Hot Summer).

След филма връзката им се задълбочава и те се оженват веднага, след като Нюман се развежда през 1958г.

През същата година участва с Елизабет Тейлър във филмовата адаптация на пиесата на Тенеси Уилямс „Котка върху горещ ламаринен покрив” (Cat On a Hot Tin Roof), която имала голям успех, както сред зрителите, така и сред критиката. За тази роля получава първата от 11-те си номинации за „Оскар”.

Пол Нюман укрепва репутацията си и през 60-те, спечелвайки още три номинации за „Оскар” за изпълненията си в „Играчът на блилярд” (The Hustler, 1961), „Хъд“ (Hud, 1963) и „Непокорният Люк” (Cool Hand Luke, 1967). 

Следват още няколко номинации и едва през 1986-а му връчват почетен „Оскар“ за „незабравимите и завладяващи екранни превъплъщения и за преданост и всеотдайност към професията“. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Modern Cowboy (@moderncowboypodcast) on

Любопитното е, че още на следващата години Нюман най-после спечелва „Оскар” в категорията „най-добър актьор в главна роля“ за изпълнението си във филма на Мартин Скорсезе „Цветът на парите”, в който му партнира новоизгряващата тогава звезда Том Круз. 

Пол Нюман има над 60 роли в игрални филми. Той обаче не се задоволява с постигнатото, а насочва усилията си към обществени каузи, включващи Hole-In-The-Wall Gang Camp (летен лагер за тежко болни деца и техните семейства) и фондацията The Scott Newman Foundation, наречена на единствения му син, починал от свръхдоза наркотици през 1978 г. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Class Revue (@theclassrevue) on

Широко известно е и увлечението му автомобилните състезания. До преклонна възраст редовно участва в ралита. Най-значимият му успех като автомобилен пилот е класирането на второ място в състезанието „24 часа“ на Льо Ман през 1979г. Пол Нюман почина на 26 септември 2008г. на 83-годишна възраст. 

Разгледайте галерията ни и си припомнете страхотния чар на Пол Нюман!

Пол Нюман - мъжът, който омагьоса Холивуд

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти