Почина Принц Хенрик - най-голямата любов на кралица Маргарете Втора от Дания

принц хенрик маргарете
Снимка: Getty Images / Gulliver

Принц Хенрик, съпруг на датската кралица Маргрете Втора, почина на 83-годишна възраст.
 
Принцът е починал малко преди полунощ в съня си в двореца Фреденсборг, на около 40 километра северно от Копенхаген. Кралицата и двамата му синове са били неотлъчно до него до последния му дъх.

Последният месец беше изпитание за принца, той беше хоспитализиран в болница в Копенхаген. Белодробна криза е причината за неговото посещение в лечебното заведение, за кратко принцът се подобрява, но малко по-късно състоянието му се влошава и бива преместен в двореца във Фреденсборг.

принц хенрик маргарете
Снимка: Getty Images / Gulliver

Хенрик е французин, роден в Таланс в Югозападна Франция. Пълното му име е Анри Мари Жан Андре, граф дьо Лаборд дьо Монпеза. В ранните си години е живял във Виетнам, където баща му, също граф, се занимава със семеен бизнес. През 1939 г. семейството му се прибира във Франция. Хенрик учи в училище на йезуитите в Бордо. През 1950 г. се връща в Ханой и се дипломира в гимназия там, а после учи право и политически науки в Сорбоната в Париж. Учи китайски и виетнамски в Националното училище за източни езици в Париж.

По време на военната си служба той е в пехотата в Алжир в периода 1959-1962 г. После постъпва на работа във френското външно министерство на постове в Азия и накрая във френското посолство в Лондон.

Запознава се с престолонаследничката на Дания Маргрете на вечеря в Лондон през 1965 г., където тя учи. Принцесата го впечатлява с учението си да води разговор. Срещат се година по-късно на сватба в Шотландия и накрая той я кани на частна вечеря. По-късно тя признава, че се е влюбила лудо в него.

През 1967 г. се женят и той става лютеранец и променя името си на Хенрик. Маргрете става монарх през 1972 г. Тя и Хенрик имат двама сина - Фредрик, роден през 1968 г., и Йоахим, роден през 1969 г.

През годините принцът не криеше, че би искал да играе по-значима роля от тази на принц консорт. Той и кралицата споделяха интереси в изкуството и културата. Принцът публикува няколко книги с поезия, илюстрирани от кралицата, както и готварски книги и мемоарите си.

принц хенрик маргарете
Снимка: Getty Images / Gulliver

Принцът и кралицата признаваха, че са искали да имат повече време, което да прекарат заедно със синовете си, преди да се посветят на официалните задължения, произтичащи от коронясването на Маргрете.

принц хенрик маргарете
Снимка: Getty Images / Gulliver

През 2017 г. кралският дворец обяви, че принцът страда от деменция. Кралската дойка отпразнува златната си сватба през същата година.

Вижте още снимки от живота на принц Хенрик и неговата съпруга в нашата галерия ТУК. ► ► ►

принц хенрик маргарете
Снимка: Getty Images / Gulliver

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти