Почина Мая Плисецкая

Почина Мая Плисецкая
Снимка: netinfo

Една от най-големите балерини на ХХ век – Мая Плисецкая, почина от сърдечен удар, съобщи генералният директор на Болшой театър Владимир Урин, цитиран от ТАСС.

Плисецкая е починала в Германия.

„Позвъни ми съпругът на балерината Родион Шчедрин. Починала е от тежък сърдечен удар. Лекарите са се борили, но нищо не са успели да направят“, каза Урин.

Тя беше на 89 години. Плисецкая ще бъде погребана в Русия.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнованията си на семейството ѝ и на всички почитатели на таланта на великата балерина.

Мая Плисецкая е родена на 20 ноември 1925 г. в Москва. Тя е руска и съветска балерина, балетмайстор, хореограф, писател, актриса.

Баща ѝ е инженер, разстрелян през 1938 г. при управлението на Сталин, а майка ѝ е киноактриса, изпратена в трудов лагер в Казахстан като „член на семейството на предател на родината“. Малката Мая е отгледана от чичо си и леля си.

Започва да учи балет на деветгодишна възраст, за пръв път се появява на сцената на „Болшой театър“, когато е на 11 години. Присъединява се към трупата на 18 години и бързо става примабалерина. По това време обаче усеща и политическите репресии, тъй като семейството ѝ е еврейско и на нея не ѝ е разрешено да участва в турнета извън страната. Забраната продължава цели 16 години.

Остава в трупата до 1990 г.

Твърди се, че любимата ѝ роля е на Кармен в едноименния балет, затова е и важна част от репертоара на „Болшой“. Именно новаторското ѝ изпълнение на ролята привлича международния интерес към нея.

Освен Кармен, най-известни са нейните изпълнения като Одета-Одилия в „Лебедово езеро“ (която играе над 800 пъти), Аврора в „Спящата красавица“.

Запомнящи са нейните лебедови движения на ръцете, прославили я по целия свят. Освен това Плисецкая е известна с това, че постоянно променя изпълнението си, защото не обича да повтаря – така веднъж влиза с гръб към публиката, друг път – с лице, от различни страни на сцената или сменя финалния акцент.

Оттегля се като солист на „Болшой“ на 65-годишна възраст. На 70-ия си рожден обаче участва в „Аве Мая“ на Морис Бежар, посветен нея. Бежар създава за нея и танцовата миниатюра „Айседора“ (1976) и „Болеро“ (1961).

През 1996 г. Плисецкая изпълнява и умиращия лебед от „Лебедово езеро“ на гала в нейна чест в Санкт Петербург.

Като актриса се снима в „Ана Каренина“ (1975), „Чайковски“ (1970) и в няколко телевизионни филма.

Плисецкая е народна артистка на СССР (1959), герой на социалистическия труд (1985), лауреат на Ленинска награда, пълен кавалер на ордена „За заслуги пред отечеството“, прима-балерина и солистка на „Болшой театър“ в Москва.

Освен това е доктор в Сорбоната, почетен професор на Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“ и почетен гражданин на Испания. Има и литовско гражданство.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти