Почина легендарният певец Тото Кутуньо

21
Снимка: Getty

Легендарният италиански певец и композитор Тото Кутуньо почина 80 години около 16 ч. днес в болница „Сан Рафаеле” в Милано, където е бил настанен, съобщава Rai News. Mениджърът му Данило Манкузо обяви новината, като обясни, че „след дълго боледуване здравето на певеца се е влошило”.

През 1983 г.  Кутуньо се появи на сцената на фестивала „Сан Ремо” с песента „Lasciatemi cantare con la chitarra in mano...” така звездата му на световната сцена изгря. Тогава журито на фестивала класира песента едва на пето място, но го превърна в един от най-обичаните италиански изпълнители. 

Кутуньо печели и конкурса Евровизия през 1990 г., проведен в Загреб, Хърватия (тогава част от Югославия), с „Insieme: 1992“ – балада, която празнува европейската политическа интеграция и създаването на Европейския съюз. Автор на текста и музиката на песента е самият Кутуньо. 

Салваторе, както е рожденото му име, започва да се занимава с музика от малък, предадоха от NOVA. Баща му, който е морски офицер, свири на тромпет, а синът му акомпанира на барабани. По-късно Тото, както го наричали в семейството, свири и на акордеон, на пиано и на саксофон.

Няма музикално образование, учил е счетоводство. Започва музикалната си кариера като барабанист, а по-късно създава диско банда заедно с Лино Лосито и Марио Лимонджели, наречена Албатрос.

Още от началото на 60-те години свири в различни групи и участва в турнета в чужбина. Започва и сам да композира музика. През 70-те години започва да си партнира с поета и текстописец Вито Палавичини.

Продуцентът на Жо Дасен Жак Пле използва песента им „Africa” за „L'ete indien”, която става изключително популярна в изпълнение на Дасен и Франк Синатра я пее в САЩ.

Още няколко песни на Жо Дасен са по музика на Кутуньо. Той композира за Мирей Матийо, Далида, Клод Франсоа, Адриано Челентано. 

Кутуньо участва 13 пъти на „Сан Ремо”, през 1990 г. печели песенния конкурс „Евровизия”. Той е сред най-успешните италиански изпълнители и композитори, по света са продадени над 100 млн. негови плочи и дискове. Колекционира винилови плочи и колекцията му включва над 3500 екземпляра.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти