Почина американският писател и носител на „Пулицър“ Филип Рот

Почина американският писател и носител на „Пулицър“ Филип Рот
Снимка: netinfo

На 85 години почина американският писател Филип Рот.
 
Кончината на писателя бе потвърдена от литературния му агент Андрю Уайли, който заяви, че Рот е починал през изминалата нощ от конгестивна сърдечна недостатъчност.

Снимка: netinfo

Филип Рот печели Националната награда за художествена литература още за първата си книга „Сбогом, Колумб” (1959). „Провинциален живот” (1986) му носи Националната награда на критиците, а през деветдесетте години печели четири големи литературни награди: Националната награда на критиците за „Наследството”(1991) ,наградата ПЕН/Фокнър за „Операция лихвар” (1993), Националната награда за художествена литература за „Театър Сабат” (1995) и наградата Пулицър за художествена литература за „Американски пасторал” (1997).

Следва Наградата на англоговорещата общност за „Омъжих се за комунист” (1989). През същата година получава Националния медал за изкуство в Белия дом, а през 2000 г. публикува „Петното” – роман, с който завършва трилогията си за идеологическите етноси в следвоенна Америка.

За „Петното” Рот получава втората си награда ПЕН/Фокнър, както и британската награда У. Х. Смит за най-добра книга на годината. През 2001 г. е удостоен с най-високото отличие на Американската академия за изкуства и литература – Златния медал, присъждан на всеки шест години за цялостно творчество.

Снимка: netinfo

 
Роденият в Нюарк, щата Ню Джърси Рот бе прозорлив наблюдател на американското общество и недостатъците му. Той многократно бе споменаван сред фаворитите за Нобеловата награда по литература, но така и не я получи.

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти