Почина актрисата Гинка Станчева

Гинка Станчева
Снимка: САБ

Актрисата Гинка Станчева си отиде на 90-годишна възраст.

Тъжната новина разпространи Съюзът на артистите в България в своята Facebook страница. В публикацията си САБ пише: „Една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино ни напусна на 90 годишна възраст. Сърцата ни са разбити!“

Гинка Станчева е родена на 15 юни 1932 г. в София. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев през 1955 г. и започва актьорския си път в Драматичен театър в Благоевград. Първата ѝ роля там е на Блага във „Фиданките цъфтят“ на Славчо Красински.

Гинка Станчева добива популярност през 1957 г. с ролята си във филма „Земя“ на режисьора Захари Жандов. Той е първият български филм, спечелил право за участие в конкурсната програма на фестивала в Кан. Във филмографията си актрисата отбелязва 19 заглавия, по-значимите сред които са „Любимец 13“, „Специалист по всичко“ и „Нощем с белите коне“, както и първата българска сапунена опера „Семейство Калинкови“.

В Благоевградския театър Станчева работи до 1958 г., а от 1958 до 1992 г. играе на сцената на Народния театър на младежта. От 1993 до 1998 г. работи в частен театър „Барбуков“, гастролира в общински театър „Възраждане“, Театър 199 и по сцени извън столицата.

По време на кариерата си работи в радио- и телевизионния театър. През 80-те години на двадесети век участва в дублажите на Българската национална телевизия на популярния испански сериал „Синьо лято“ (озвучаваща Беа), както и на американския сериал „Малка къща в прерията“.

Нейни отпечатъци са оставени на Стената на славата пред Театър 199. През 2002 г. е наградена с орден „Стара планина“ за изключителни приноси към българската култура и по повод 70-ия ѝ рожден ден.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти