Отиде си световно признатият български художник Кристо

Кристо
Снимка: Getty

Христо Владимиров Явашев, по-известен като Кристо, е починал днес, 31 май, в Ню Йорк на 84-годишна възраст.

Новината за смъртта на артиста, прочул се със своите художествени инсталации съвместно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон, беше споделена в официалната му Facebook страница.

Христо Явашев е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. През 1958 г. пристига в Париж, където среща бъдещата си тогава съпруга, с която споделят една и съща рождена дата. Двамата започват да работят заедно, а като художествен похват използват опаковането на предмети.

Дейността на Кристо и Жан-Клод постепенно включва по-амбициозни проекти и се определя като Environmental Art или „изкуство на средата“. Подобно на пърформанс изкуството, произведенията на двойката съществуват за ограничено време и не могат да бъдат запазени. Творбите си финансират сами, като дори не получават печалба от самите тях, а от подготвителните рисунки и скици, които се оценяват на висока стойност.

Кристо и Жан Клод
Снимка: Getty

След смъртта на Жан-Клод от мозъчен кръвоизлив през 2009 г. Кристо продължава артистичната им дейност. Сред произведенията му са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти