Отиде си музикалната легенда Хари Белафонте

Хари Белафонте
Снимка: Getty

Хари Белафонте е починал днес на 96-годишна възраст в дома си в Ъпър Уест Сайд в Ню Йорк, предават световните медии.

Неговият дългогодишен говорител Кен Съншайн споделя, че причината е конгестивна сърдечна недостатъчност.

Хари Белафонте разбива расовите бариери в САЩ през 50-те години с пробива си в музикалните класации, пише New York Times. Във време, когато сегрегацията все още е широко разпространена и присъствието на чернокожи на големия и малкия екран е рядкост, изстрелването на Белафонте в шоубизнеса става историческо.

Роден в Харлем в семейството на имигранти от Западна Индия, той почти сам разпалва манията по карибската музика с хитове като “Day-O (The Banana Boat Song)” и “Jamaica Farewell”. Албумът му “Calypso”, който съдържа и двете песни, достига върха на класацията за албуми на Billboard малко след издаването си през 1956 г. и остава там 31 седмици.

Пробивът му идва точно преди този на Елвис Пресли и се смята, че “Calypso” е първият албум на солов изпълнител, който е продал повече от милион копия.

Хари Белафонте през годините

Успехът като певец скоро води до предложения за филми и Белафонте скоро става първият чернокож актьор, постигнал успех в Холивуд с главни роли. Работата му в киното обаче не продължава дълго и неговият конкурент Сидни Поатие, а не Белафонте, се превръща в първия чернокож идол от филмовия екран.

Не след дълго звездата оставя на заден план както киното, така и музиката - в негов фокус се превръщат гражданските права. Още на ранен етап от кариерата си той се сприятелява с д-р Мартин Лутър Кинг и става не само негов приятел до живот, но и пламенен поддръжник на стремежа му към расово равенство. 

Освен се спонсорира движението, той предостави пари, за да освободи от затвора Кинг и други активисти за граждански права. Участва в Марша към Вашингтон през 1963 г. Неговият просторен апартамент на Уест Енд Авеню в Манхатън се превръща в дом на Кинг, когато той отсъства от дома си. След смъртта на активиста звездата става бенефициент на неговото семейство, и дарява собствените си пари, за да се увери, че то ще бъде обгрижено.

Хари Белафонте има четири деца от общо три брака, като за последната си съпруга се жени през 2008 г. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти