Още едно признание: Мария Бакалова получава почетен „Аскеер“

Мария Бакалова
Снимка: Joseph Sinclair, Instagram @josephsinclair

Мария Бакалова получава почетен „Аскеер“ за посланик на българското актьорско майсторство и международна изгряваща звезда. Решението е на управителният съвет на фондация „А`Аскеер“, предават dariknews.bg.

Отличията за постижения в театралното изкуство ще бъдат връчени от фондацията в театър „Българска армия“ за 30-и път на 23 май. Церемонията се провежда в навечерието на празника на българската писменост, духовност и култура.

Почетен „Аскеер“ се връчва от 2007 г. – за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство. Не се присъжда всяка година, а при специални случаи.

„Ние високо оценяваме постижението и световния успех на младата актриса Мария Бакалова: Награда за най-добра поддържаща роля на Националния съвет на кинокритиците в САЩ, британската награда за поддържаща роля от „Изборът на критиците“ и номинациите ѝ във водещите категории на наградите „Златен глобус“ и наградите „Оскар“, казват от „А`Аскеер“.

„Мила Мария, моля Ви приемете този почетен „Аскеер“ за това, че постигнахте нещо недостижимо до този момент за никой български актьор преди Вас. За това, че бяхте и ще бъдете оценявана от личности от световна величина, свързани с нашата професия и вече получихте най-висока оценка за Вашия труд и талант. 

Вероятно вече знаете, че по пътя Ви ще има много негативен шум, но вие слушайте тишината! Там се крият отговорите! Там съществуват милиони човешки същества, които безмълвно ви харесват и одобряват това, което правите. Там са хората, в чиято мечта живеете! Не ги разочаровайте! Бъдете смела, вдъхновена и вдъхновяваща! На добър час и попътен вятър, мила Мария!“, пише в писмото, което Бакалова вече е получила, заедно със статуетката.

Талантливата Мария Бакалова, на която Саша Барън Коен иска да даде „Оскар“

„Почетният „Аскеер“ е признание от България за актрисата, започнала развитието си в българската театрална школа, в която има спорове между различни вкусове, но винаги всички са се радвали на успеха на талантливите българи“, каза Кирил Вълчев, генерален директор на БТА. Националната информационна агенция на България е основен медиен партньор на 30-ото юбилейно издание на наградите „Аскеер“.

Мария Бакалова е петата актриса от Източна Европа, номинирана след 55-годишно прекъсване – за „Оскар“ за главна или поддържаща женска роля в близо 100-годишната история на престижните холивудски награди.

Преди нея това са родената във Варшава естонка Милица Кориус за „Големият валс“ през 1937 г. и Катина Паксину от Гърция, която получава „Оскар“ за поддържаща роля в „За кого бие камбаната“ през 1943 г. Двете номинирани за главна женска роля са Мелина Меркури от Гърция за „Никога в неделя“ (1961) и Ида Каминска от Полша за „Магазин на главната улица“ (1966).

„Мария Бакалова е първата българска актриса с номинация за „Оскар“. Тя носи духа на региона, където се е зародил театърът с дитирамбите в пиесите в чест на Дионис в древна Гърция и на България, в която се развиват школи на последователи на големи имена на велики школи в това изкуство – от Станиславски до Брехт. Затова Мария Бакалова заслужава след „Аскеер“ да получи и „Оскар“, каза още генералният директор на БТА.

Още за Мария Бакалова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти