Невена Коканова - "Първата дама на българското кино"

Невена Коканова е една от най-обичаните и талантливи български актриси, известна като "първата дама на българското кино".

Невена Богданова Коканова е родена на 12 декември 1938 г. в Дупница. Майка и, Елеонора Коканова, е от известна автрийска аристократична фамилия, а баща и Богдан Коканов е бил политически затворник в Белене.

Започва кариерата си като стажант-актриса на 18 години в средата на 50-те години в Ямболския театър, без да има специално образование. Изиграва над 50 роли в киното. 

Нейн съпруг е известният български режисьор Любомир Шарланджиев, с когото е докрая на живота му. За личния си живот Невена не обича да говори, затова за него знаем повече от приятели и колеги на голямата актриса.

С Любомир се запознават случайно на снимачната площадка. Годината е 1955 г. Тогава Невена е на 17 години и е последна година ученичка в Търговската гимназия. Търсят лица за масовката на музикалната комедия "Две победи" и така попадат на хубавото момиче.

Веднага оценяват органичното й излъчване пред камерата. На следващата година тя вече се снима с бъдещия си съпруг във филма на Янко Янков "Години за любов".  

В нейна чест Министерство на културата и „Бояна Филм“ учредяват филмова награда, т. нар. „Награда на името на Невена Коканова“ за обещаващ филмов дебют на актриса.

В Ямбол има Театрални празници и Драматичен театър „Невена Коканова“. На нейното име е наречен и театърът в Дупница.

Въпреки всички успехи в света на киното и театъра, въпреки цялата слава, която носи със себе си известността, Невена никога не става светски човек.

Винаги си остава просто Ечка, както я наричат приятелите ѝ Актрисата намира своя земен рай в махала „Чомаците“ (днес село Иглика), където отдавайки се на живот, като че излязъл разказ на Йовков, тя постига своя душевен мир. Именно в къщата си в с. Иглика Коканова прекарва последните години от живота си.

До последно играе на сцената на театър "Възраждане" и Сатиричния театър и се грижи за дъщеря си Теодора. 

След многобройните роли в киното и в театъра, след многобройните награди, Невена Коканова си отива от този свят на  3 юни 2000 г. на 62 годишна възраст от рак на гърдата. В света на киното и театъра има една неписана закономерност- истински великите актьори  са точно тези, които са най- естествени, земни и непринудени.

Сред тези хора, които не се главозамайват от светлината на прожекторите, любовта на публиката и славата на успехите е и Невена Коканова. А успехите и са неоспорими. До ден днешен тя остава икона на българското кино със своя неоспорим талант, красота, доброта и магнетизъм.

„Лицето на Невена е винаги такова, каквото трябва да бъде. Сякаш измислено, за да те смущава. За да те влюбва. Има неща, които не могат да се научат. Едно от тях е лицето. То е обещание за собствен свят, който се опитваш да разголваш.

Без да нараняваш. Лицето никога не е лице за всички. То е лице за този, който умее да чете човешките лица. Да разговаря с чертите. Да целува мислите. И чак накрая да приближи устните.

За да прогледне през тях дълбочината на един живот. Всичкото това болене.
Няма формула за изящно лице. Просто се раждаш Невена...".

„Хората, които са я гледали в театъра, киносалоните ще си припомнят нейния път, харизмата, таланта й. Младите ще я преоткрият или ще се запознаят с нея. Невена носи тайни, които всеки би искал да разгадае. Тайните на талантливия човек, на една изключителна женска природа."

Прочетете още:

Стоянка Мутафова: истории за една жива легенда

Да помечтаем с Мира

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти