Специално

Неразказаните истории на Ейми Уайнхаус

Талантлива, обичана, неразбрана. Ейми Уайнхаус си отиде едва на 27 г., но успя да остави след себе си не просто следа. С неповторимия си глас, тя докосна сърцата на милиони хора, така че, когато чуят името ѝ, в съзнанието им веднага да изплуват нейните песни.

Току-що гледахме невероятен музикален филм, част от разнообразните продукции на Marquee TV, от ТВ платформата на EON, и се вдъхновихме да ви разкажем повече за живота ѝ.

r
Снимка: gettyimages

Ейми Уайнхаус се ражда на 14 септември 1983 г. в северен Лондон в еврейско семейство, което споделяло любовта си към джаза. Баща ѝ Мичъл е бил таксиметров шофьор, а майка ѝ Джанис - фармацевт. Има и по-голям брат - Алекс. Баща ѝ често си припявал вкъщи, още по-често пеел Франк Синатра на малката Ейми, което се превърнало в толкова голямо хоби за малкото момиченце, че на учителите им било доста трудно да я накарат да спре да пее в час.

Въпреки ранния ѝ интерес към музиката, пътят на Ейми до голямата сцена не е бил никак лесен.

Когато навършва девет години, нейната баба Синтия ѝ предлага да се запише в театралното училище "Susi Earnshaw". На десет годишна възраст Ейми сформира рап група, наречена "Sweet 'n' Sour" с приятелката си Джулиет Ашби. 

Уайнхаус посещава театралното училище четири години, след което се насочва към друго такова – "Sylvia Young Theatre School", откъдето е била изключена, защото "не се стараела достатъчно" и "е дръзнала да си пробие носа".

Скоро след това Ейми започва работа в шоубизнеса, като журналист за  World Entertainment News Network, пеейки в джаз банда. Тогава най-добрият ѝ приятел, соул певецът Тайлър Джеймс, изпраща нейна демо касета на човек от A&R. 

През 2003 г. тя издава дебютния си албум "Frank", който пожъва изключителен успех и кариерата ѝ тръгва нагоре с пълна сила. Това, което обаче изстрелва наистина Ейми към върха и я прави популярна по целия свят, е вторият ѝ албум "Back to Black", издаден през 2006 г.

r
Снимка: gettyimages

Уайнхаус е била изключително близка с баба си и дори ѝ посвещава татуировка - една от най-разпознаваемите по тялото ѝ, тази на ръката ѝ, изобразяваща момиче в стил pin-up, обградено със сърца и надпис "Синтия". Taзи татуировка става емблематична за силната връзка между Ейми и нейната баба, и не спира да вдъхновява феновете ѝ и до днес.

В началото на 2005 г., след като здравето на баба ѝ се влошава, личните проблеми на изпълнителката започват да се задълбочават. Успоредно с дългогодишната ѝ битка с булимията и зависимостите, отношенията ѝ и с приятеля ѝ Блейк Фийлдър-Сивил не завършват добре. През 2008 г. Ейми влиза в клиника, но това не спомага особено за психичното ѝ здраве.

По-късно през същата година тя бива арестувана два пъти.

r
Снимка: gettyimages

През последните няколко години от живота ѝ папараците не спират да я преследват. Певицата дори се сдобива с ограничителна заповед, която да ги държи далеч от нея.

Ейми Уайнхаус притежаваше наистина забележителен талант. Тя имаше уникалната способност да създава стил, който малцина биха могли да имитират, и който се превърна в муза за редица модни дизайнери като Карл Лагерфелд. Ейми съживи британската музика и оказа огромно влияние върху нарастването на популярността на жените соло изпълнителки.

На 23 юли 2011 г. Ейми е открита мъртва в апартамента си в Лондон. След аутопсията не са дадени причини за смъртта ѝ, но на 23 август 2011 г. излизат резултатите от направените токсикологични тестове. Те показват, че в кръвта има следи от алкохол, но не и от наркотици. 

Бащата на Ейми Мич Уайнхаус откровено споделя, че дъщеря му все още е имала проблеми с алкохола и не е успявала да контролира страстта си към него след няколкоседмично въздържание. Тленните ѝ останки са кремирани в Лондон на 26 юли 2011 г.

r
Снимка: gettyimages

Ейми Уайнхаус завинаги ще остане в съзнанието и сърцата на почитателите ѝ, които сега имат възможността да се насладят на един рядко виждан неин концерт, както и разширени интервюта с певицата, в които тя разказва за своя стил - поп-джаз, и за влиянието, което са ѝ оказали в музиката легенди като Махалия Джексън, Сара Вон, Рей Чарлз, Шангри-ла.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК.

През 2006 г. младата Ейми Уайнхаус приема покана да участва в ежегодния фестивал "Други гласове" в Ирландия. Тя се отправя към църквата "Сейнт Джеймс" в Дингъл, малко рибарско градче на Графство Кери, в най-югозападната част на страната, за да изпее на живо шест песни за 20 мунути, с акомпанимент от две китари пред малка публика.

r
Снимка: gettyimages

Скромното ѝ участие обаче оставя голям отпечатък върху един малък град. Всички присъстващи си спомнят "Денят, в който тя дойде в Дингъл". 

Във филма освен пълното ѝ изпълнение, ставаме свидетели и на интимни, разширени интервюта, с водещия на предаването "И други гласове" Джон Кели, в които Ейми разказва за музикалните си постижения, но и за стремежите за кариера и живота си преди славата.

Вдъхновяващите думи на Ейми Уайнхаус

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти