Не била красива, само талантлива: Бети Фийлд

Не била красива, само талантлива: Бети Фийлд
Снимка: netinfo

Тя е родена преди 103 години и носи името Бети Фийлд, името на една неповторима актриса от 30-те, 40-те, 50-те и 60-те години на миналия век.

Фийлд се ражда в Бостън, Масачузец и се качва на театралната сцена още на 15-годишна възраст. Следват участия в още няколко пиеси, които се играят във Великобритания, а когато се завръща в Щатите прави първия си филмов дебют през 1939 година.

По време на цялата ѝ кариера върху Бети "тегне проклятието" на филмовите критици от периода на ранното ѝ творчество. В свое ревю за един от първите филми с нейно участие във вестникарската кино секция пише: "Но тя не е красива. И устата ѝ е твърде голяма"

Тези коментари я съпътстват през целия ѝ творчески път и не ѝ дават голям шанс "да се класира в отбора" на холивудските красавици по онова време, но пък и не могат да скрият безспорния ѝ талант.

По време на цялата си кариера се снима в над 30 киноленти.

Но макар ѝ тайничко да има желание, тя не получава ролите на красивите момичета, а на дълбоките многопластови героини, с объркани драматични съдби, чиито образи Фийлд пресъздава съвършено.

Най-голяма популярност ѝ носи ролята на Мае в екранизацията на "За мишките и хората" от 1939-а година - по едноименната книга на Стайнбек, която я утвърждава като добра драматична актриса.

Паралелно с филмовите изяви, Бети не престава да се появява на театралната сцена и участва в десетки пиеси.

Омъжва се 3 пъти: първият ѝ брак с драматурга Елмер Райс, който пише няколко пиеси специално за нея, завършва през 1956-а, а от него им се раждат 3 деца. Вторият ѝ брак е с Едуин Джей Лукас, а третият, с Реймънд Оливър, продължава до смъртта ѝ през 1973 година.

Фийлд умира от сърдечен удар на 60-годишна възраст, но оставя след себе си незабравими участия във филми, които могат да се гледат от ценителите на качественото ретро кино и до ден днешен.

Името ѝ доказателство за това как не хората не бива да се примиряват с "лепнатите" от обществото им етикети, а да се борят и доказват себе си пред света.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти