Натали Портман: силната принцеса на Холивуд навършва 41

Натали Портман
Снимка: Getty

Edna от най-обичаните актриси на своето поколение - Натали Портман, днес празнува своя рожден ден!

Кариерата ѝ в киното започва на 12-годишна възраст във филма на Люк Бесон „Професионалистът“. След като печели кастинга за ролята на Матилда, вместо рожденото си име Нета-Лий Харшлаг, родената в Израел бъдеща звезда започва да използва за псевдоним Портман – моминското име на своята баба.

Натали Портман
Снимка: Getty

След успешния си дебют пред камера тя записва участия в криминалната драма „Жега“, мюзикълът „Всеки казва „Обичам те“ и романтичната комедия „Красиви момичета“. Световната слава я спохожда със снимките на Епизод 1, 2 и 3 на „Междузвездни войни“ в ролята на Падме/Амидала. Докато в началото на хилядолетието се снима в сагата, Натали завършва бакалавърска степен по психология в Университета Харвард.

Популярността, с която Портман се сдобива, ѝ носи и негативи, за които споделя по време на Марша на жените през 2017 г. в Лос Анджелис. От сцената на събитието тя признава за смущаващи имейли от свои почитатели мъже преди да навърши пълнолетие и случая с местна радиостанция, която прави отброяване до 18-ия рожден ден на Портман – легалната възраст, на която може да води полов живот.

Цитати от Натали Портман

Филмографията на актрисата продължава със заглавия като „Студена планина“, „Отблизо“ (за който получава първата си номинация за „Оскар“ и награда „Златен глобус“ за поддържаща роля), „В като Вендета“, „Моите боровинкови нощи“, „Другата Болейн“. Върхът в кариерата ѝ идва с лентата на Дарън Ароновски „Черният лебед“, като за своето изпълнение през 2011 г. тя печели „Оскар“ и „Златен глобус“ за Най-добра актриса в главна роля.

Натали Портман
Снимка: Getty

По това време Натали Портман е бременна със сина си Алеф от своя съпруг – танцьорът и хореограф Бенджамин Мелпие. С него актрисата се запознава, докато двамата снимат „Черният лебед“. Двойката има и дъщеря на име Амалия, родена през 2017 г. Същата година Натали получава и третата си номинация за „Оскар“, този път за своето превъплъщение в Джаки Кенеди във филма „Джаки“.

Освен поредна почит от Академията, новото десетилетие носи на Натали Портман още една роля в хитова поредица. Тя играе Джейн Фостър, човешката любима на Бога на гръмотевиците Тор, в три филма от Вселената на Марвел – „Тор“, Тор: Светът на мрака“ и „Отмъстителите: Краят“. Все по-често се изявява и зад камера, като продуцира филми със свое участие като актриса, сред които „Другата жена“, „Хешър“, „Джейн грабва оръжието“, „Сияен глас“ и др.

Най-стилните визии на Натали Портман

От 2010 г. тя е лице на Dior и записва редица романтични реклами за аромата Miss Dior. Натали Портман е ангажирана и като активист с обществени въпроси като равенството между половете и е застъпник за хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

ох на мама
Снимка: Личен архив

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти