Напусна ни "кралицата на кашмира" Лаура Биаджоти

Напусна ни "кралицата на кашмира" Лаура Биаджоти
Снимка: netinfo

Италианската дизайнерка Лаура Биаджоти почина на 73-годишна възраст в болница в Рим. Световните медии я наричаха „кралицата на кашмира“.

Дизайнерката се е почувствала зле в сряда вечерта в своята резиденция в Гуидония край Рим, където тя живее от началото на 80-те години в замък от ХI век. 

Тя е била приета в болница Рим със сърдечен удар, съпроводен със спиране на сърцето. В болничното заведение екипът е успял отново да задейства сърцето на Биаджоти, но по-късно е изпаднала в мозъчна смърт.

Коя е Лаура Биаджоти?

Лаура Биаджоти е родена през 1943 година в Рим, Италия. Учи литература, има идея да стане археолог, но се оказва моден дизайнер. Първоначално помага на родителите си в бизнеса с облекла, а през 1972 година прави своето първо модно шоу. Майка й Делия Биаджоти е дизайнер на униформите на самолетна компания Ал Италия през 60-те години.  „The House of Biagiotti“ е сред най-големите модни къщи в Италия. Лаура Биаджоти се премества за известно време в Пекин и става първата италианска дизайнерка с модна колекция в Китай през април 1988 година.

Лаура Биаджоти в модната индустрия

През 1995 година Лаура Биаджоти получава награда от президента на Италия за принос в италианската мода и малко по-късно наградата Марко Поло от китайското правителство за развитието на модата в Китай.

След успеха на нейно модно шоу с елементи от балета и операта, което се показва в Кремъл през 1995 по покана на руското правителство и има зашеметяващ успех, отваря бутик в Москва. През 2002 година италианските пощи пускат марки на стойност 41 евроцента с нейното име.

Лаура Биаджоти и съпругът й Джани Чиня осъществяват своята мечта придобивайки „Марко Симоне“ - замък от 16-ти век отвъд римските порти, което превръщат в място за работа и за семеен живот. Той умира през 1996 година.

Снимка: netinfo

Има силна парфюмерия. Първият й аромат “Fiori Bianchi” е лансиран през 1982 година, последван от “Roma” през 1988 година и “Venezia” през 1992 година. Следват поредица от успешни парфюми, сред които хитовите „Tempore Donna“, “Laura Biagiotti Donna“ и “Laura Rose“.

През 1987 година лансира мъжката си линия “Laura Biagiotti Uomo“ и линия облекла за закръглени жени “Laura-Piu”. “Laura Biogiotti Junior” е детската линия облекла. Слънчевите очила на марката също са мега популярни.

През 2000 година с дъщеря си Лавиния Чиня основават нова модна къща само за плетива - “Biagiotti Roma”. През 2012 година „The House of Biagiotti“ отпразнува 40 години от създаването си, управлявана вещо от Лавиния.

След закупуването на компанията за кашмир  MacPherson започва да произвежда нов тип облекла и си спечелва прозвището „Кралицата на кашмира“.

Снимка: netinfo

Лаура Биаджоти залага на удобния стил – широки ефирни рокли, фино плисе и идеален шев. Нейна е идеята за носене на една дреха през целия ден, но в различни съчетания.

”Елегантността, вкусът и съзиданието принадлежат на италианския характер и традиции от векове, и аз споделям тази привилегия с всички останали дизайнери от моята страна.”, категорична е популярната модна дизайнерка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти