„Намирам свобода само в ексцентричността“: 4 години без извънземния Дейвид Боуи

Дейвид Боуи
Снимка: Getty

Дейвид Боуи, роден като Дейвид Робърт Джоунс, е един от най-влиятелните певци, но талантът му не се изчерпва само с това – през дългата си кариера той е и композитор, мулти-инструменталист, продуцент, аранжор, художник и актьор. Боуи беше важна фигура в поп музиката в продължение на повече от четири десетилетия и е известен като новатор, особено с работата си през 70-те на 20 век. Неговият андрогинален вид е един емблематичен елемент от образа му особено през 70-те и 80-те години.

Първият хит на Боуи “Space Oddity” достига топ 5 на Великобритания след излизането си през юли 1969 г. След тригодишен период на експериментиране той отново се издига през 1972 г. по време на ерата на глем рока с пищния андрогинен образ на Зиги Стардъст, ръководен от хитовия сингъл “Starman” и албума „Възход и падение на Зиги Стардъст и паяците от Марс“.

Дейвид Боуи
Снимка: Getty

Въздействието на Боуи по онова време е описано от биографа Дейвид Бъкли: „оспорва основното убеждение на рок музиката на своето време“ и „създаде може би най-големия култ в популярната култура“. Образът на Зиги се оказа един от аспектите в кариерата, белязана от преоткриване, иновация и визуална презентация.

Прочетете в галерията 14 невероятни цитата на Дейвид Боуи >>>

През 1975 г. Боуи постига първия си голям успех в Америка с номер едно сингъла “Fame” и хитовия албум “Young Americans”, в който певецът се характеризира като „пластична душа“. Звукът представлява радикална промяна в стила, който първоначално отблъсква много от неговите почитатели във Великобритания. След това той опровергава очакванията на американската си публика, като записва албума “Low” с електронно звучене. Това е първият от трите албума в сътрудничество с Брайън Ино. “Low” (1977), “Heroes” (1977), “Lodger” (1979) – така наречената „Берлинска трилогия“. Всички достигат британския топ пет и получават овациите на критиците.

След непостоянен комерсиален успех в края на 70-те Боуи достига до номер едно във Великобритания със сингъла от 1980 г. “Ashes to Ashes”, албума “Scary Monsters (And Super Creeps)” и “Under Pressure” през 1981 г. в сътрудничество с Queen. След това той достигна нов връх през 1983 г. с албума “Let's Dance”, където има няколко хит сингъла. През 90-те и след 2000 г. Боуи продължава да експериментира с музикални стилове, включително и Blue Eyed Soul (соул музика, в която се среща комбинация на различни стилови елементи), индъстриъл, Adult Contemporary и jungle.

Дейвид Боуи
Снимка: Getty

От 70-те години Боуи многократно декларира своята бисексуалност в интервюта за медиите. Има син – режисьора Дънкан Джоунс, и дъщеря Александрия – Лекси Зара Джоунс.

Последното му турне “Reality Tour” е през 2003-2004. Последното му изпълнение на живо е на благотворително събитие през 2006 г. На 69-тия му рожден ден (8 януари 2016 г.) на пазара излиза албумът “Blackstar”. Само два дни след това умира от рак.

Дейвид Боуи
Снимка: Getty

Дейвид Бъкли твърди за Боуи: „Неговото влияние е уникално в поп културата, той е проникнал и променил живота на повече хора, отколкото всяка друга фигура“. През 2002 г. проучване на BBC за 100-те най-велики британци поставя Боуи под номер 29. През 2004 г. списание “Rolling Stone” го класира на 39-о място в списъка си на 100-те най-големи артисти за всички времена. За цялата си кариера той е продал около 140 милиона копия в целия свят. В Обединеното кралство той е носител на девет платинени албума, единадесет Златни и осем Сребърни, в САЩ пет платинени и седем златни. През 1996 г. Боуи е приет в Залата на славата на рокендрола.

Прочетете в галерията 14 невероятни цитата на Дейвид Боуи >>>

Дейвид Боуи
Снимка: Getty

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти