Най-богатите жени на планетата

Този месец в Париж почина 94-годишната съсобственичка на L'Oréal, най-богатата жена в света Лилиан Бетанкур. Нейното състояние се оценява на 39,5 млрд.  долара.

След нейната кончина, класацията на най-богатите жени на планетата се промени и сега в топ 5, според сайта на BBC, попадат ето тези дами:

5. Лорън Пауъл Джобс, 20 млрд. долара, 53 години, Източник на доходи: Apple, Disney, САЩ

Вдовицата на знаменития основател на Apple Стив Джобс е най-младата бизнесдама с многомилиардно състояние. 53-годишната Паула Джобс затваря петорката на най-богатите жени на планетата. Освен 5,5 милиона акции, които притежава в технологичната компания, тя е собственик и на около 7% от акциите на The Walt Disney Company, които е наследила от майка си.

Снимка: netinfo

4. Сузана Клатен, 20,4 млрд. долара, 55 години, Източник на доходи: BMW, Altana, Германия

55-годишната Сузана Клаттен е най-богатата жена в Германия. Състоянието си е наследила заедно с по-младия си брат. Баща им някога е спасил намиращият се на границата на банкрута автоконцерн BMW и го е превърнал в изключително печелившо предприятие. Дъщеря му Сузана е наследила още 50,1% от акциите на фармацевтичния производител Altana.

Снимка: netinfo

3. Мария Франка Фисоло, 25,2 млрд. долара, 82 години, Източник на доходи: Ferrero SpA, Италия

Преди две години умира съпругът на Мария Франка Фисоло бизнесменът Микеле Фереро. Баща му – Пиетро Фереро, е създател на течния шоколад Nutella. Компанията днес е собственик още на Mon Chéri, Kinder Chocolate, Ferrero Rocher, Tic Tacs и Kinder Eggs.

Снимка: netinfo

2. Жаклин Марс, 27 млрд. долара, 77 години, Източник на доходи: Mars Incorporated, САЩ

На второ място е още една американка – Жаклин Марс, 77-годишната внучка на Франклин Марс, основател на знаменитата компания за сладкарски изделия Mars Incorporated. Тя е наследила дял от компанията заедно с двамата си братя. До преди година тя работи активно в семейния бизнес. Занимава се и с благотворителност. По образование Жаклин е антрополог.

Снимка: netinfo

1. Алиса Уолтън - 33,8 млрд. долара, 67 години, Източник на доходи: Wal-Mart Stores, САЩ

Докато починалата съвсем наскоро Лилиан Бетанкур беше единствено дете и получи цялото състояние на баща си, то Алиса Луиза Уолтън е една от наследниците на многомилиардна империя. Бизнесът на Самуел Мур Уолтън, баща на четири деца, вече половин век носи гигантски доходи на собствениците. Днес техните супермаркети за търговия на дребно работят в 28 държави по целия свят, а магазините са около 12 000. Самата Алиса, за разлика от братята си, не участва в бизнеса. Тя много години се е занимавала с финанси и инвестиции, но вече се е отдала и живее далече от човешкото любопитство в Тексас.  Отглежда коне, които обожава. Била е омъжена два пъти, няма деца.

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти