"На четири очи" с двама от най-обичаните радиоводещи у нас

На рожден ден като на рожден ден
Снимка: БГ Радио

Християн Немски

Вече 11 години една немалка част от българите стартират деня си с радиопредаването "Стартер". Защо работата на Богдана Трифонова (Боги) и Симеон Колев (Симо) е "пълен цирк", как ще отпразнуват рождения ден на "Стартер" и какво ги провокира да пишат за Edna.bg – ще разберем в следващите редове.

- На 7 февруари предаването "Стартер" става на 11 години. Разбрахме, че подготвяте сериозно празнуване, при това на манежа на цирк. Разкажете как точно ще протече рожденият ден на "Стартер" и кои ще са специалните ви гости?
Боги: Всяка година на рождения ден на "Стартер", ние, така да се каже, изкарваме ефира извън студиото на "БГ Радио". Миналата година направихме уникален сутрешен, жив концерт и купонясвахме в студиото на Денис Ризов… беше страхотно.
След броени дни ставаме на 11 години и ще празнуваме в "Софийски цирк на сцена". Със Симо обичаме да се шегуваме със себе си и често казваме, че сме "пълен цирк". Затова решихме наистина да се пренесем в цирка. Ще има страхотни хора на гости – като започнем с артистичния директор на цирка Драго Драганов и една 100-годишна костенурка, която ще се разхожда през цялото време на манежа, също така сме поканили Сашо Сано, Стефания Колева, Лара, Юлиан Вергов. След това очакваме в специалното празнично издание на рубриката "5 въпроса" кмета на града - г-жа Йорданка Фандъкова… и разбира се много от звездите на музикалната сцена – Графа, Мариана Попова, Орлин Павлов, Калин Вельов, Поли Генова, Нора, Коцето Калки… да не забравим двете лами, един питон и гълъбите… манежът ще бъде пълен! Циркът, надяваме се, също!

- Подготвяте ли нови рубрики в предаването?
Боги: За самия рожден ден… не. А иначе за ежедневния вид на сутрешния блок се грижим постоянно. Има рубрики, които не са се сменяли от началото на "Стартер". Те са, така да се каже, основополагащи – "Топ 5", "5 въпроса" и "Минидебата"… останалите, които са обикновено игри, се сменят през определен период от време. Шоуто е като една къща. Не променяме мястото на хола, кухнята, банята… но от време на време разместваме мебелите!
Симо: Едно от големите преимущества на "Стартер" и "БГ Радио", като цяло, е това, че сме много консервативни към промените в програмата ни. Всяко нещо, което правим, се обмисля и преценява много строго. Водим се от мотото – "Познатото е добро".

- Боги, какъв въпрос би задала на Симо, нека и той отправи питане към теб, а сега всеки да отговори на зададения му въпрос?
Боги: Симо, имаш ли?
Симо: Колко?

Симо: Богдана, имаш ли?
Боги: Колко? 

- В радиото лицето на водещия е гласът. Какво правите, когато вашите вербални послания останат нечути или неразбрани?
Боги: Ами не се е случвало някой да не ни разбере правилно посланието. Дано не звучи самохвално, но ние сме много искрени и честни с хората, които ни слушат. И те също го усещат и знаят, че трябва да са искрени с нас. Някак сме си близки със слушателите. Това е много приятно. "Ти ми направи деня!" е реплика, която ние твърде често казваме на слушателите си, което значи, че те са страхотни!
Симо: Удвояваме си усилията, за да останем разбрани. Когато вярваш, че това, което имаш да кажеш, е важно – то се възприема като такова.

- За тези 11 години в ефир сте получили хиляди слушателски обаждания, но можете ли да се сетите за някое, което се е запечатало в съзнанието ви?
Боги: Последното, което помня много ярко, се случи миналата седмица. Обади се една Мария, участва в минидебата и използва ефира, за да ни каже, че сигурно няма да успее да се свърже с нас за рождения ден и затова иска сега да ни го честити… Каза такива неща, че ние тримата – аз, Симо и Надежда (нашият новинар и арбитър в минидебата) се просълзихме… Беше толкова мила, че както казахме в ефир – разтопи ни като масълце върху гореща препечена филийка…
Симо: Преди няколко години започвахме от 06,00 часа сутринта. Точно в началото на предаването ни се обади мъж, който заседнал с колата си около Карнобат. Беше зима, навявания и т.н. Каза, че знае нашия телефон и разчита на помощ от нас. Няколко пъти споделихме в ефир за нашия приятел, който бедства. След час ни се обади човек и каза, че има трактор и пътува към закъсалия. След още половин час ни звънна закъсалият, който ни благодари за всичко.

- Денят на много хора започва със "Стартер". А вие самите как успявате образно казано да се "рестартирате" от негативизма и намръщеността наоколо?
Боги: Това ни е работата. Гледаме да я вършим професионално. Никой не го интересува спала ли съм или не съм, имам ли грижи или не… Защо например момичето, което продава банички на ъгъла, се усмихва, докато подава поредната закуска на купувача, въпреки че в момента може да има ужасни лични проблеми, но е длъжна да си довърши работата както трябва. Това е съвсем нормално. Освен това Симо успява вече толкова време да провокира усмивката ми.
Симо: Опитвам се да променя фокуса. Около нас е пълно с добри примери за всичко. Човек трябва да има очи за тях.

- Кои са преимуществата да си водещ в тандем с някого? А отрицателните страни?
Боги: Аз съм екипен играч, не съм солов. Знам го и за мен винаги е по-интересно да имам от другата страна някой, който да ме провокира. Това е най-хубавото на партньорството – когато друг продължава мисълта ти по още по-хубав начин, а ти неговата по още по-хубав… мноооого е приятно! Отрицателните страни са всъщност една отрицателна страна и това е… да не се получи преливането. Напълно възможно е. Не всеки двама могат да карат колело в тандем. Ние можем!
Симо: Позитив е, че отговорността е споделена. Негатив – делим и приходите smiley.

- Защо според вас дуото ви се радва вече над десетилетие на стабилен слушателски интерес?
Боги: Защото сме честни към слушателите си, самоиронични и имаме хубави гости.
Симо: Защото и ние се радваме на това, което правим!

- В онлайн пространството е пълно със сайтове и блогове, всички те се опитват да привлекат лица. Ние в Edna.bg обаче търсим не просто лица, а лица-съмишленици в стремежа си да бъдем по-различното дамско пространство в интернет. И двамата сте автори в рубриката на Edna.bg "Колонката на...". Защо се съгласихте да пишете за нас?
Боги: Първо, защото обичам да пиша. Второ, защото ми хареса името, идеята и посоката на Edna.bg. Трето… защото отново си партнирам с някого, по-точно с Edna.bg, която харесвам!
Симо: Хонорарът е доста разточителен smiley. Сериозно – винаги е страхотно да получиш възможност да споделяш възгледите си и в тази връзка мисля, че много си отиваме с Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти