На 87 години Габриел Гарсия Маркес напусна този свят

Габриел Гарсия Маркес
Снимка: Getty/Images

Световноизвестният колубмийски писател, носител на Нобелова награда за литература Габриел Гарсия Маркес почина в четвъртък в Мексико Сити на 87 години, съобщи колумбийският президент Хуан Мануел Сантос.

"Сто години самота и тъга за смъртта на най-големия колумбиец за всички времена", написа Сантос в Туитър.

Гарсия Маркес почина в дома си в Мексико сити. Съпругата му и двамата му синове са били край него до последния му дъх.

Причината за смъртта не се съобщава, но в началото на месеца Гарсия Маркес прекарал една седмица в болница, където беше лекуван от пневмония. След изписването му, той се възстановяваше в дома си в Мексико Сити у дома, където живеше в продължение на повече от три десетилетия.

Габриел Гарсия Маркес е роден на 6 март 1927 в Аракатака, Колумбия, известно като банановото пристанищена Карибско море, но прекарва по-голямата част от живота си в Европа и Мексико.

Често е сочен за най-известния представител на магическия реализъм, елементи от който се откриват в много негови произведения. Основен мотив в тях е самотата. Световната му слава идва с публикуването на книгата "Сто години самота" през 1967 година. Получава Нобеловата награда за литература през 1982 година.

През 1989 г. е забелязано раково образувание на дробовете. През 1999 г. Габриел Грасия Маркес е диагностициран с лимфома – рак на лимфните жлези.

Той претърпява две тежки операции; химиотерапията, на която е подложен в болница в Лос Анджелис, се оказва успешна и болестта изглежда излекувана. Това събитие обаче го навежда на мисълта, че трябва да започне да пише мемоарите си.

През 2002 г. – 3 год. по-късно, той публикува "Живея, за да разказвам" - първия том от трилогията мемоари.

През 1993 г. Габриел Гарсия Маркес лично забранява творбите му да се превеждат, издават и преиздават на български език, тъй като научава от преводача си Румен Стоянов, че издателите му за България отчитат минимални продажби и печалби при положение, че всяко българско семейство има негова книга.

Обиден, той отказва да се тиражират книгите му в България. През 2010 г. литературните агенти на Маркес постигат споразумение с българско издателство за нови издания на негови книги.

Нека си припомним и някои от най-известните му цитати:

*„Никой луд не е луд, ако се приемат неговите основания“
Из „За любовта и други демони“ (Изд. „Лъчезар Минчев“, София, 2012, превод: Елена Дичева)

*“…И двамата научиха едно: че мъдростта идва, когато вече не служи за нищо”
Из “Любов по време на холера” (ДИ „Народна култура“, София, 1987, превод: Тамара Такова)

*“…Докато минаваха безбройните му години, разбра, че лъжата е по-удобна от съмнението, по-полезна от любовта, по-трайна от истината”
Из “Есента на патриарха.” (ДИ „Народна култура“, София, 1979)

*„… да помнят винаги, че миналото е лъжа, че паметта няма пътища за връщане назад, че всяка някогашна пролет е невъзвратима и че най-буйната и упорита любов е все пак бързолетна истина.“
Из “100 години самота” (Издателство на ОФ, София, 1978, превод: Румен Стоянов)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти