Момичето, от което светът имаше спешна нужда: Грета Тунберг

Грета Тунберг
Снимка: Getty

Грета Тунберг е феномен. Целият свят научи и заговори за нея само за една година. И то не както се случва напоследък – заради скандал. Светът научи за нейната кауза като екоактивист. Тя е детето, което "събужда" световните лидери за климатичните промени, застрашаващи планетата ни, говорейки им директно, грозно, лично.

Грета е на 16 години, родена е през януари 2003 г. В живота на младата шведска активистка има само една важна тема - климатичните промени. Според нея това нямаше да е така, ако не беше Синдромът на Аспергер.

„Иначе щях да си живея като всички останали. Но заради Синдрома на Аспергер аз мисля по друг начин. Именно поради тази причина съм в състояние да забележа голямата грешка в системата", казва момичето.

За хората със Синдром на Аспергер често е типичен силен до маниакален интерес към дадена област. Но не това е акцентът на разказа ни.

Шестнадесетгодишна ученичка става известна по света с протестните си прояви и със своите призиви за борба срещу климатичните промени.

Грета Тунберг
Снимка: Getty

През август 2018 г., когато е девети клас, Грета спира да посещава училище до общите избори в Швеция на 9 септември 2018 г. Поводът са горещите вълни и пожари в Швеция. Искането ѝ е шведското правителство да намали въглеродните емисии в съответствие с Парижкото споразумение и протестира, като седи пред шведския парламент всеки ден по време на учебните часове със знака „Училищна стачка за климата”. След общите избори тя продължава да стачкува само в петък.

Инициативата й постепенно е заимствана от ученици от все повече страни, сред които КанадаГерманияАвстралия и дори Индия. Когато я видят при посещенията й в Швейцария и Белгия, хората я аплодират и скандират името й. Постепенно се прочува по целия свят

Нейните седмични протести са последвани първо от няколко града по света, а после от стотици градове. Наричат ги „Петъци за бъдеще”, а в тях започват да се включват не само ученици, но и родители, учени и мн. др.

Грета Тунберг
Снимка: Getty

Само за година тя успява да вдъхнови една от най-големите международни акции в защита на климата, организирани досега. През март 2019 г. от Южен Пасифик почти до Северния полярен кръг, ученици от цял свят излизат на стачка в защита на климата.

Срещала се е с папата, била е в Европарламента, на форума в Давос, на голямо киносъбитие в Берлин. През май 2019 г. звездата от екшън филмите и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер кани младата шведска активистка на международната конференция за климата във Виена.

Грета Тунберг
Снимка: Getty

Дори генералният секретар на ООН Антониу Гутереш одобрява училищните стачки, инициирани от нея, и признава, че неговото поколение не е успяло да отговори правилно на драматичното предизвикателство на изменението на климата.

Грета вдъхновява с последователност, търпение и обоснованост на действията си. Например, на Световния икономически форум в Давос (за участие като делегат) тя пристига с влак, избирайки почти двудневно пътуване, което щади околната среда, вместо да пътува със самолет, както правят световните лидери.

Грета Тунберг
Снимка: Getty

„Докато вие, лидерите, се държите сякаш всичко е наред и сякаш държите нещата под контрол, то ние обикновените хора няма да осъзнаем спешността на ситуацията", каза Тунберг тогава: „Ние младите хора се пробуждаме и обещаваме, че няма да позволим повече да ви се разминава”.

Тя е категорична, че не е част от никоя организация:

„Аз съм напълно независима... Правя това, което правя, напълно безплатно”.

А заради заболяването си казва, че не се справя добре в екип, но:

Работя много повече самав сравнение с други активисти, които искат да основат организации и да пишат устави и правилници”.

Синдромът я прави и директна, тя не може да бъде галантна излишно, казва нещата такива, каквито са. 

Грета Тунберг
Снимка: Getty

Според норвежки опозиционни политици инициативата й е достойна за Нобелова награда за мир и я номинират за отличието.
 
Междувременно семейството й издава книга (на немски и шведски език засега) „Сцени от сърцето”, в която се разказва как и защо се променя животът им. Майка й, Малена Ернман - бляскава оперна дива, и баща й – Сванте Тунберг, известен шведски актьор, слагат край „на шопинга, на самолетните полети и на месоядството” след като Грета, майка й и сестра й се разболяват.

Вследствие на Синдрома на Аспергер 11-годишната Грета престава да се смее и да плаче, отказва да говори и да се храни. Майка й и сестра й пък са диагностицирани със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Родителите се отдават изцяло на дъщеря си.

Грета Тунберг
Снимка: Getty

Синдромът на Аспергер върви в комбинация с извънредни способности – в пети клас Грета може да изрецитира Менделеевата таблица, например, но тази способност има и обратна страна: тя не забравя нищо. Откакто гледа в училище документален филм за замърсяването на световния океан с пластмаса, Грета ден и нощ си представя тази гигантска планина от боклуци. Книгата на семейство Тунберг, пише „Дойче веле”, е опит да се обясни как тази натрапчива представа, загнездила се в съзнанието на момичето в резултат от болестта, всъщност се трансформира в нещо положително. И защо щеше да е добре, ако повече хора умееха да не забравят като нея, и да бяха така упорити и абсолютно безкомпромисни.

Грета Тунберг
Снимка: Getty

Грета и нейното семейство смятат за лицемерие половинчатите решения, които взима средностатистическият човек в сложната плетеница от въпроси, свързани с либералния начин на живот, с индивидуалните права, с индустрията и с глобалната климатична опасност.

Семейство Тунберг не приема нагласата, че икономическите интереси и индивидуалният стремеж към щастие могат да се поставят на първо място, когато под въпрос е оцеляването на планетата. Според тях проблемът се корени в това, че сред благоденстващата част от човечеството са широко разпространени двойни стандарти: „ще гласувам за Зелените, ще разделям боклука и ще използвам ток от възобновяеми източници, но ще карам Коледа в Тайланд и ще летя до Индия за аюрведа-пречистване”, разказва още „Дойче веле” за книгата.

Грета Тунберг
Снимка: Getty

И така, вдъхновение и пример, Грета Тунберг е явление за 21 век, когато борбата с климатичните промени е критично важна и неотложна и трябва да е по същество, а не само на думи и документи.

Трябва да е лична, трябва да е глобална, трябва да е адекватна и не двулична. Това са посланиятакоито малката екоактивистка вмени в световното съзнание.

Грета Тунберг
Снимка: Getty

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти