Мила Михова за Edna.bg: "Пея за двама!"

Мила Михова не обича да я наричат „дива“ или „прима“, макар, че е заслужила и двете прилагателни достойно. В профила ѝ в Instagram пише: „Оперна певица. Ракета“. Наскоро са я нарекли „АЕЦ Мила Михова“, вероятно заради неизчерпаемия заряд, който носи по рождение. Отдавна не е просто дъщерята на Дарина Такова, а грее ярко със собствена светлина по световните оперни сцени. Когато не грее – готви, когато не готви, пише, когато не пише....ами и аз не знам. За това я питам в новата рубрика на Edna.bg – “Edna от нас“, а тя учтиво прие да ни е кръстница!

Поводът да се срещнем е скорощния ѝ рожден ден и един от най-вълнуващите проекти, в които ще вземе участие на 14 юни в зала „България“. За това стартираме директно с въпроса за творческите планове и стигаме до ....прочетете сами.

Тя е edna от нас – Мила Михова за Елина Алексиева от Edna.bg

Здравей, Мила! Стрелям направо с бъдещите творчески планове! Какво ти предстои на 14.06?

На 14.06 в зала "България" заедно със световнопризнатия пианист, акомпанятор, педагог и арт директор Джулио Дзаппа ще представим една изключително елегантна програма от оперни и камерни арии на Белини, Росини, Доницети, Верди и Пучини. Концертът е по покана на посланика на Италия в България н.пр. Джузепина Дзарра и Италиaнския културен институт в София. С него ще отбележим 145 години дипломатически отношения между България и Италия. Софийска филхармония са наши партньори и любезен домакин.

А след това?

След това до края на лятото предстоят две вечери с музиката на Пучини в зала България и на брега на езерото в Правец, където заедно с моя колега от Италия Матео Фалчер и музикантите от Софийска филхармония и маестро Томас Рьознер ще представим празничната програма “Пучини завинаги”, в която ще представим арии и дуети от оперите на гения от Лукка. 

Какво е удоволствието, което ти дава музиката, с какво можеш да го сравниш?

Несравнимо е. Музиката е не просто начин на живот, тя е целият живот и мисля, че всеки артист би го потвърдил. Музиката е най-хубавият сън, най-осъществената мечта. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milla Mihova (@millamihova)

Защо точно музика, а не математика, ядрена физика или журналистика?

Защото в училище по математика и физика бях пълна трагедия. Журналистиката, вярвам, е за по-овладяни в емоциите си хора от мен. Най-общо казано, аз съм точно на мястото си.

Ти пишеш добре-какво те вдъхновява? 

Живият живот и неговите смешни смешни хора. 

Да очакваме ли нова книга?

Не и скоро. Мисля, че ако някога напиша нова книга, тя ще е обяснението ми в любов на града София- любовта на живота ми. Но мисля, че имаме още да преживеем заедно.

Къде е майка ти по отношение на твоите изяви? Съветва ли те, репетира ли с теб?

Майка ми е моят най-голям учител и ментор и винаги е до мен с подкрепа и критика. Преди подготвях всичко с нея, сега тя се включва на финалния етап със своите довършителни щрихи. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milla Mihova (@millamihova)

Какво ти дава и какво ти взима това да си дъщеря на оперна дива като Дарина Такова?

Дава ми огромното преимущество да знам как се прави кариера, защото гледах как се осъществява една световна кариера от първи ред. Отне ми способността да работя по лековат и наивно-веселяшки начин, просто нося огромна отговорност. Аз никога не преживях това, че тя вече не пее и едва ли някога ще го преживея напълно, но съм намерила своята философия. Просто пея за двама. 

Надрасна ли го?(това, което ти взима)

Да, научих се да се трудя радостно и без груби ограничения и изисквания към себе си и тайминга си.

Какво е за теб естетиката?

Необходимост. 

Какво беше за теб борбата с килограмите? Продължава ли?

Беше важен процес по лекуване на тялото и овладяване на диагнозата. Беше процес на влизане обратно в тялото, заобичване, приемане и отдаване на себе си и на нуждите ми. Безценен урок по обич.

Как е да си на 30, в разцвета на силите си и да си в чисто ново тяло?

Все по-хубаво.

Има ли минуси?

Освен, че потроших сума ти пари за смяна на гардероба, не. Много по-силна и здрава съм и това е супер за работата ми. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milla Mihova (@millamihova)

Какво правиш и не правиш за красотата (на тялото, ума, душата)?

Правя всичко, което правят повечето жени. Суетна съм, обичам нови рокли и обувки, а за душата и ума се грижа всеки път, когато работя. Като цяло се справям добре с I’m just a girl ерата си!

Какво ни съветваш нас да правим и да не правим?

Не смятам, че съм пример за каквото и да било за да давам съвети на другите, но ако мога да изтъкна нещо фундаментално важно- ходете на лекар. Не знаете дали под натрупаните килограми на корем и гръб не стои ендокринен проблем. Не знаете дали зад часовете на стол в офис не стои някоя дискова херния. Не знаете дали под постоянната умора и липса на енергия не стоят дефицити на витамини и минерали. Нито един инфлуенсър, селебрити, блог или форум няма да ви помогне толкова, колкото специалист.  

В средата на 30-те колко си близо до любовта?

Всичко е любов, особено вътре в мен. 

Какво те отдалечава от нея?

Времето, в което живеем не е лесно за хората, които търсят партньор. Има прекалено много разсейващи фактори, а и голяма част от хората живеят с обсесията, че някъде там има нещо по-добро. Не се заемам да давам прогнози, но според мен бъдещето на връзките е много по-различно от това, с което сме свикнали. 

Как възприемаш социалните мрежи?

Велик, но опасен инструмент, който трябва да се използва с ясна цел и идея за търсения ефект.

А хейта в тях?

Не ме интересува от години. 

Ако можеше да бъдеш мъж за един ден какво би направила?

Матриархат. 

Всъщност искаш ли да бъдеш мъж?

Не. Бих била страхотен мъж, но не.

Кое е най-хубавото на женското ти аз?

Сила и мекота едновременно. Отне време, но го постигнах. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milla Mihova (@millamihova)

А най-лошото?

Не знам дали непременно лошо, но е категорично- отрежа ли човек от живота си, няма обратен път. 

Ако животът ти е ария, коя е тя?

Не е ария, а част от операта “Лястовичката” на Пучини. Главната героиня Магда казва “Може би, като лястовичката, ще се пренеса към морето, към едно светло място като от сън… към морето.” Всъщност заради тази мечта операта се казва по този начин. И за тази мечта работя и живея сега. Искам да остарея на морето.

А ако беше само едно изречение?

Миналата седмица ме нарекоха “АЕЦ Мила Михова”, има нещо, няма да ви лъжа. Но изречението, с което живея от години е от едната страна на банкнотата от пет лева, думи на Иван Милев “За мен всичко това е чудо. Аз вярвам в своето чудо. Вярвам тъй, както в себе си.” 

Пожелай нещо на всяка edna от нас!

Да намерите чудото си и да му благодарите всеки ден, обичайки го и работейки за него.

Вижте Мила Михова в галерията ни!

Мила Михова - Красива и талантлива

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти