Майкъл Джексън печели и след смъртта си

Майкъл Джексън печели и след смъртта си
Снимка: netinfo

В края на живота си американският поп идол Майкъл Джексън се бореше да предотврати бранкрута, но сега – 5 години след смъртта му на 25 юни 2009 г., неговото материално наследство ударно набъбва. Това заяви пред АФП Зак Грийнбърг, автор на книгата "Майкъл Джексън инкорпорейтид", която излезе от печат тези дни.

Преди 5 години, докато се готвеше за ново турне, с което трябваше да попълни дупката в своя бюджет, Кралят на попа почина и това спаси бизнеса му от банкрут.

От тогава фирмата "Michael Jackson Estate", която управлява богатството на майка му и трите му деца, е инкасирала над 700 милиона долара от търговия с творчеството му, се казва в книгата.

А след смъртта на идола семейството му преживя тежки периоди заради серия от съдебни процеси, свързани с кончината му. Най-шумният от тях беше с неговия лекар Конрад Мъри, който, опитвайки се да го избави от безсънието, му е предписал анестетика пропофол, оказал се фатален за пациента.

В крайна сметка Мъри беше признат за виновен за непредумишлено убийство и беше осъден на четири години затвор. Той беше освободен през октомври миналата година, след като прекара две години зад решетките.

След това дойде гражданското дело, заведено от майката на певеца Катрин срещу компанията АЕG Live, организатор на прощалното турне на Джексън. Тя обвини компанията, че е наела некомпетентен лекар, но искът ѝ не беше уважен.

Майкъл Джексън като холограма
Екипът от изпълнители на наследството, ръководен от Джон Бранка и Джон Макклейн, вече работеше усилено. Те трябваше много бързо да натрупат приходи, за да изплатят огромните дългове на звездата в последните пет години от живота му.

Когато беше на върха на славата си, Майкъл Джексън, за когото Грийнбург казва, че променил завинаги начина за капитализиране на славата, носеше 100 милиона долара на година, а успехът на албума "Трилър" от 1982 г. е безпрецедентен.

Освен това той купи каталога на Бийтълс за 47,5 милиона долара през 1985 г., инвестиция, която днес се оценява на 1 милиард долара. Но обвиненията в педофилия в средата на 2000 г. дадоха своето отражение. Джаксън, който известно време живя в Бахрейн, трябваше да продаде любимото си ранчо Невърленд.

В последните години от живота си той харчеше огромни суми и вземаше заеми, за да плаща дълговете си, които достигнаха 500 милиона долара. Поради това Джексън беше принуден да тръгне на турне през 2009 г. След смъртта му една от първите инициативи на управителите на имуществото му беше да пуснат филма "This Is It" с кадри от последните репетиции, който донесе 200 милиона долара в световния бокс офис.

Освен това Сони и адвокатите на управителите на имуществото на Джексън подписаха договор за 200 милиона долара, предвиждащ издаването на седем албума за десет години. Подписани бяха и договори със Сирк дьо Солей за спектакъла Michael Jackson the Immortal World Tour и за спектакъла в казино Мандалай Бей в Лас Вегас Michael Jackson One.

Миналия месец Джексън отново възкръсна на сцена на Музикалните награди на списание "Билборд" в Лас Вегас чрез холограма, която пя и танцува под звуците на A Slave to the Rhythm от 1991 г. През май тази година излезе албумът Xscape след Michael през 2010 г. Според Грийнбург тези цифри са безпрецедентни.

"Натрупани бяха над 700 милиона долара за пет години. През това време нито един жив артист не се е доближил до тази сума", коментира той.

"Без да опитвам да разбера къде се крие духът на Краля на попа, едно нещо е сигурно – марката Майкъл Джексън е в добро състояние", пише Грийнбург.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти