"Любовта умира едва когато развитието спре": неповторимата и борбена Пърл Бък

пърл бък
Снимка: Getty/Gulliver

Пърл Бък е една изключителна жена, която освен с писателската си кариера, е известна с борбата си против социалното, расово и полово неравенство.

Тя допринася много за промяната на начина, по който американците възприемат Китай, като разкрива в творчеството си бит, душевност и култура, толкова различни от западните. Дете на родители мисионери, детството на Бък преминава в Китай, а впоследствие тя отново се завръща и прекарва няколко години в страната.

Пърл Бък е родена на 26 юни 1892 г. в Америка, но когато е само на 3 месеца родителите й се местят в Китай. Там е отгледана от китайка, която й разказва популярните китайски митове и легенди и запалва за първи път въображението на Пърл към тази необикновена страна.

Когато е на 17 години, става доброволка в „Златната врата”, убежище за китайски робини и проститутки в Шанхай, и се сблъсква с тяхната тежка съдба.

Пак в Китай среща първия си съпруг Джон Бък, за когото се омъжва през 1917 година и следващите няколко години двамата прекарват в бедна селска провинция, която вдъхновява Бък за романа й „Благодатна земя”.  По време на брака им, Пърл ражда момиченце, Карол.

Първата трагедия, която сполетява писателката е наложителната хистеректомия след раждането, като това я лишава от надеждите й за голямо семейство. Следващият тежък удар, който понася, е откритието, че Карол е умствено изостанала. Тези трагедии не сломяват борбения дух на Пърл Бък, която през 1930 година, издава първия си роман „Източен вятър, западен вятър”.

Малко след това излиза и „Благодатна земя”, за която получава Пулицър през 1932 г. За огромно съжаление този роман е издаден на български единствено през 1939 година и сега може да се намери само като антикварно издание.

Пърл Бък продължава да пише и издава още около 70 романа, като един от най-известните е „Павилион за жени”, една изключителна история за любовта и човешкия дух (отново може да се намери само при антикварите).

пърл бък
Снимка: Getty/Gulliver

Тя пише още биографии, нехудожествена литература, разкази, както и много статии, свързани с правата на жените. 

През 1938 година получава Нобелова награда за литература за „богато и вярно описание на селския живот в Китай и за биографичните й шедьоври“. Тя е първата американка, която е удостоена с тази престижна награда.

До края на живота си Пърл Бък не престава да се бори за правата на малцинствата и жените.

В личен план щастието й се усмихва, когато сключва брак за втори път с издателя си Ричард Уолш през 1935 година.

пърл бък
Снимка: Getty/Gulliver

Пърл Бък умира на 80 години от рак на белия дроб, след един дълъг и ползотворен живот.

Тя е сред основателите на първата международна агенция за осиновяване на деца от смесени раси. 

Пърл Бък привлича вниманието на американското общество върху расизма, сексуалната дискриминация и съдбата на деца, родени от азиатки и американски войници, които са били разположени в Азия – болезнени теми във време, в което все още е трудно да се говори за тях.

Думите не стигат да опишат величието на тази жена, която освен с литературните си успехи, ще бъде запомнена и с посвещаването си на редица социални каузи.

 

За 40 години професионална кариера с изключителен талант създава 80 творби, изгражда живи образи със стремежът им към човешко разбирателство, като преодоляват расовите различия и граници.

Два от най-запомнящите се и вълнуващи нейни цитата остават: "Любовта умира едва когато развитието спре", както и "Много отдавна беше разбрала, че престорената отстъпчивост е винаги по-силна от явната съпротива, а бързото признаване на грешката е вече доказателство за неоспоримата правдивост в останалите действия." (от книгата "Павилион за жени")

7 жени от историята, които се изправят срещу нормите

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти