Астрид Линдгрен - жената, която ни дари с най-красивите детски спомени!

На днешният ден преди 111 години се ражда великата писателка за малки и големи Астрид Линдгрен!

Жената, която ни помогна да не забравяме детското в себе си и да търсим винаги най-интересните приключения дори, когато сме пораснали. 

Ние дълбоко вярваме, че светът без нея не би бил същия. Никога толкова цветен, никога толкова интересен, никога толкова необикновен!

Астрид Анна Емилия Ериксон е родена в град Вимербю, Швеция. Тя е дъщеря на Самуел Аугуст и Хана Джонсън. Ама две по-малки сестри - Стина и Ингрид и по-голям брат - Густав.

След като младата Астрид завършва училище получава работа в местен вестник. Там има връзка с главния редактор, който е бил женен и е имал деца.

След като Астрид забременява през 26-та година той ѝ предлага брак, но тя отказва и се мести да живее в столицата - Стокхолм, където се учи на машинопис и стенография. През това време се ражда синът ѝ Ларс, който оставя на грижите на приемно семейство.

Въпреки, че работата ѝ не била доходоностна спестявала колкото може и винаги при първа възможност пътувала да се среща с него.

Пътуванията ѝ били през уикенда, като по-голяма част от двата кратки дни тя прекарвала в самият влак, с който пътувала.

В крайна сметка по-късно успява да върне сина си, като нейните родители го гледали, докато тя успее да си позволи да го отглежда в Стокхолм.

Прочетете най-любимите ни цитати от книгата "Пипи дългото чорапче" на Астрид Линдгрен в нашата галерия ТУК. >>>

Снимка:

През 31-ва година се жени за работодателя си - Стюр Линдгрен, който напуска съпругата си заради нея.

3 години по-късно се ражда второто ѝ дете - Карин. Всъщност Астрид измисля приказката за Пипи дългото чорапче, за да забавлява дъщеря си, когато боледувала, а самото дълго чорапче на Пипи всъщност е измислено от малката Карин.

Снимка: Gettyimages

Признания за литературният си талант започва да печели през 44-та година, когато печели втора награда в конкурса на издателска къща с романа "Брит-Мари освобождава сърцето си". Следващата година публикува първата история за Пипи и печели първа награда в същото състезание. След признанието пише и трите романа за чудатото 9 годишно момиче от Вила Вилекула със своят кон и маймунка. Момичето, чиято история обикаля цял свят за отрицателно време.

Превежда се на над 70 езика и се чете в над 100 държави. Превръща се в една от най-харесваните детски книги на всички времена.

Интересен факт за невероятната история за Пипи е, че отначало Линдгрен се притеснявала да я публикува, защото се страхувала, че хората ще я помислят за лоша майка и че е базирала историята върху дъщеря си, но това чисто и просто не е истина. Историята е изцяло измислена, а Астрид е страхотна майка. 

Снимка:

След силното начало на творческата ѝ кариера следват много награди и признания през годините. 

По случай 60-тият ѝ рожден ден, през 67-ма е оснавана награда на нейно име, която се дава всяка година на рождения ѝ ден.

През годините също се бори активно срещу жестокостта срещу деца, животни и срещу смъртното наказание. 

Астрид Линдгрен умира на 28 януари 2002 година на 94 годишна възраст в своя дом в центъра на Стокхолм. Тя е национален герой в Швеция заради създаването на безсмъртни герои като Емил от Льонеберя, Пипи и Карлсон и заради хуманитарната си работа. 

Снимка: Gettyimages

След смъртта ѝ правителството на Швейцария основава награда в нейна памет, който се дава веднъж годишна. Това е най-голяма парична награда за детска литература в света и е в размер на 5 милиона шведски крони.

Прочетете най-любимите ни цитати от книгата "Пипи дългото чорапче" на Астрид Линдгрен в нашата галерия ТУК. >>>

Също така в решение взето още преди смъртта ѝ нейният лик е поставен на банкнотата от 20 крони миналата година.

Още много други символи на признание към труда ѝ са направени и издигнати, но най-важното, което тя ни оставя не са те, а незабравимите истории, с които вече няколко поколения деца израстват.

Ето и един от най-любимите ни цитати от "Пипи дългото чорапче": "Щом сърцето е топло и бие както трябва, на човек не му става студено."

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква суперсила би искала да притежаваш?

Оферти